NRK Meny
Normal

Klar seier til britiske EU-motstandere

Det EU-skeptiske britiske partiet UKIP vant sitt andre sete i Parlamentet i suppleringsvalget i Rochester torsdag.

Nigel Farage og Mark Reckless

UKIP-leder Nigel Farage og Mark Reckless jublet i natt etter seieren i Rochester.

Foto: Suzanne Plunkett / Reuters

– Om du synes verden er større enn Europa og tror på et selvstendig Storbritannia, bli med oss og vi skal gi deg ditt land tilbake, uttalte Mark Reckless da han vant suppleringsvalget.

Mark Reckless

UKIP-kandidat Mark Reckless som forlot de konservative, på vei inn for å stemme i Rochester torsdag.

Foto: Espen Aas / NRK

Det måtte avholdes nytt valg fordi Reckless trakk seg fra statsminister David Camerons parti De konservative i september og meldte seg inn i UK Independence Party (UKIP).

Rekordoppslutning

I oktober vant UKIP sitt første sete i Parlamentet da partiets Douglas Carswell gikk av med seieren i et suppleringsvalg i Clacton-on-Sea. Også Carswell gikk fra Det konservative partiet til UKIP.


UKIP er et høyrepopulistisk parti som profilerer seg på motstand mot EU og innvandringsskepsis.

Partiet fikk 25 prosents oppslutning på en måling i midten av oktober. Med den fremgangen partiet har hatt den siste tiden, kan det se ut til at det vil spille en markant rolle i britisk politikk fremover, mener eksperter.

Eksperter sier at seieren kan vise seg å bli et viktig øyeblikk i britisk politikk.

Det mange spør seg om nå er om gårsdagens valg var et protestvalg, eller om det vil kunne gi tilvarende utslag ved parlamentsvalget til våren.

En av dem som tolket resultatet som en protest er politisk kommentator i Daily Telegraph, Dan Hodges.

– Jeg tror det vi ser er at velgerne bruker suppleringssvalg som en måte å vise sin misnøye med alle politiske partier på, sier Hodges.

Velgerflukt

– Alt kan skje nå, sa UKIPs leder Nigel Farage da utfallet av suppleringsvalget ble kjent, og viste til parlamentsvalget som blir avholdt i mai.

Cameron har lovet å reforhandle Storbritannias forhold til EU foran en folkeavstemming om medlemskap hvis han vinner 2015-valget. Lovnaden blir sett som et grep for å unngå å miste flere velgere til UKIP.

Reckless fikk over 42 prosent av stemmene torsdag, totalt 16.867 stemmer. Den konservative kandidaten, Reckless' tidligere partikamerat Kelly Tolhurst, fikk 13.947 stemmer. Fremmøtet var på drøyt 50 prosent.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt