Kirken i Irland skjulte sexmisbruk fram til 2009

Den katolske kirken i Irland hemmeligholdt opplysninger om prester som misbrukte barn så sent som i forfjor, ifølge en ny regjeringsrapport.

Ireland Catholic Abuse

Kardinal Sean Brady, lederen for den katolske kirke i Irland, snakker i Drumcree bispedømme i Portadown.

Foto: Paul Faith / Ap

– Dette handler ikke om Irland for 50 år siden. Det handler om Irland nå, sa barneminister Frances Fitzgerald på en pressekonferanse onsdag.

Den nye rapporten handler om seksuelle overgrep mot barn i bispedømmet Cloyne.

Prester med ledende stillinger i kirken skal ha forsøkt å legge lokk på overgrepsskandalen nesten fram til i dag.

Tidligere biskop John Magee, som har vært personlig sekretær for tre forskjellige paver, fortalte myndighetene at han rapporterte alle anklager om overgrep til politiet.

Men dette viste seg senere å ikke stemme.

Vedvarende fare for barns velfed

Den irske regjeringen, som ba om å få gjennomgått skjulte hendelser i bispedømmet Cloyne, advarer nå om at det som skjer i menigheter rundt i Irland kan utgjøre en vedvarende fare for barns velferd.

Dette sett i lys av at Cloyne påstod å følge kirkens policy om å beskytte barn, mens realiteten er at det ble ignorert, ifølge Seattlepi.

Justisminister Alan Shatter har nå lovet å innføre en ny lov som gjør det til en forbrytelse å holde tilbake kunnskap om mistenkt barnemishandling.

Dette ble kunngjort da han offentliggjorde resultatene av etterforskningen av bispedømmet Cloyne i Sørvest-Irland.

– Bygget på sand

Shatter sier at de tidligere løftene fra lederne i den katolske irske kirken, om å sette irsk sivilrett først og rapportere alle overgrepssaker som kan dateres tilbake til 1995, har vært "bygget på sand."

Shutter med e et åpent spørsmål om andre bispedømmer i Irland, 23 av disse har ennå ikke blitt undersøkt, fortsatt kan ha holdt tilbake bevis om forbrytelser mot barn, og dermed kan være en pågående trussel mot barn.

19 prester skal ha misbrukt barn i perioden fra 1996 til 2008 i bispedømmet Cloyne.

Tidligere biskop John Magee trakk seg fra stillingen sin i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt