Eidsvig vil ha debatt om sølibatet

Biskop Bernt Eidsvig tror ikke sølibatet skaper pedofile, men er klar for å ta debatten om avholdenhet.

Bernt Eidsvig og Viggo Johansen

Biskop Bernt Eidsvig snakker ut om overgrepsskandalen i Viggo på lørdag.

Foto: Anja Strønen / NRK

Han har blitt kalt passiv og arrogant den siste uken. Lørdag møter Viggo Johansen biskop for den katolske kirke i Oslo og Trondheim Bernt Eidsvig til samtale i Viggo på lørdag.

Onsdag i forrige uke ble det kjent at tidligere biskop i Trondheim, Georg Müller, har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for mange år siden.

– En uvant opplevelse

Som kirkens overhode har biskop Eidsvig måttet håndtere kritikken i kjølvannet av avsløringen, og samtidig blitt stilt til veggs etter at det dukket opp flere rykter om seksuelle overgrep utført av kirkens menn i Norge.

Hvordan er det å være biskop i en kirke det stormer rundt?

– Det er en litt ny og uvant opplevelse. Heldigvis har denne kirken litt størrelse, så den bør tåle en storm eller to, sier Eidsvig i intervjuet som sendes på NRK 1 lørdag klokka 22.35.

– Dessuten tar de troende godt vare på meg, ikke minst med sin forbønn og sitt uttrykk for omsorg. Derfor har jeg klart meg de dagene dette har stått på, sier biskopen.

Sterk i troen

Han betegner sexovergrepene som et ekstremt tillitsbrudd og som et svik mot både offeret og kirken.

– Det er et dobbeltsvik fordi det står så i motsetning til alt kirken lærer og forplikter sine prester på, sier Eidsvig.

– Gjør det noe med din tro?

– Nei. Hvis noe, så tror jeg min tro vokser på det fordi kirken kan bearbeide disse tingene og hjelpe ofrene – og gjør det. Kirken har vilje til å ta et oppgjør, forsikrer biskop Eidsvig.

– Sølibatet skaper ikke pedofile

Flere psykologer og sexologer har i etterkant uttalt at sølibatet prestene forplikter seg til er naturstridig og vanskelig å leve med:

– Det stiller i hvert fall store krav til å kunne overstyre sine biologiske drifter. Den evnen har man i varierende grad, sa psykolog Frode Thuen til NRK.no i forrige uke.

Bernt Eidsvig

NETT-TV: Biskop Bernt Eidsvig tror ikke at sølibatet gjør prester pedofile.

Han mener begrensningene skaper utfordringer som for noen vil gi seg uttrykk i overgrep.

– Jeg tror ingen har blitt pedofile av å leve i sølibat, på den annen side kan det være at pedofile tiltrekkes av sølibatet fordi de tror det løser deres problemer, sier biskop Eidsvig.

– En forstokket kirke frelser ingen

Eidsvig er ikke fremmed for tanken om å ta debatten om hvorvidt sølibatet fortsatt har livets rett.

– Sølibatet for katolske prester handler om tilgjengelighet, at man kan forstyrre en ugift prest mye lettere enn en familiefar. Det har litt med økonomi å gjøre, siden menigheten bare må forsørge én person. I forbindelse med skriftemålet kan mange ha lettere for å gå til en ugift mann siden han ikke har noen kone å fortelle om det til, sier Eidsvig.

– Er dette gode argumenter i vår tid?

– Noen av dem er gode, andre ikke. Jeg synes at debatten om sølibatet skal fortsette, og jeg vil ikke ha anfektelser om sølibatet blir opphevet. Jeg ville ikke hatt problemer med gifte prester.

– Ville du hatt kvinnelige prester også?

– Jeg vil gjerne ha en diskusjon om det, men jeg skal ikke føre noen fasttømrede synspunkter eller si at jeg vet konklusjonen på den.

– Jeg ønsker ingen forstokket kirke. Det frelser ingen, sier biskopen.

Se hele intervjuet med biskop Bernt Eidsvig på NRK 1 lørdag klokka 22.35.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger