Hopp til innhold

NRK møtte kinesiske studentaktivister: – Vi er redde

BEIJING (NRK): Siden i sommer har flere titalls studenter fra eliteuniversiteter blitt pågrepet for å støtte kravet om uavhengige fagforeninger. To er fortsatt savnet, mens flere holdes i varetekt.

Støttedemonstrasjon for arbeidere ved Jasic-fabrikken i Shenzhen

DEMONSTRANTER: Studenter demonstrerte i sommer til støtte for arbeidere som krever bedre kår og frie fagforeninger

Foto: SUE-LIN WONG / Reuters

Studenter fra flere kinesiske byer reiste i sommer til Shenzhen, sør i Kina, for å støtte fabrikkarbeidere som hevdet de ble dårlig behandlet og krevde en uavhengig fagforening. Rundt 70 arbeidere, akademikere og studenter er siden blitt arrestert.

Studentene mener det er deres sosialistiske arv å hjelpe arbeiderklassen, men føler seg nå truet til taushet.

Aktivister forteller NRK at de ikke tør å forlate sine universitetsområder, i frykt for å skape mistanke om at de tar del i ulovlig aktivitet.

– Dersom jeg går ut og spiser, vil politiet tro at jeg gjør noe galt? Vil jeg bli straffet? Alle er veldig redde. Jeg vet ikke hvor mye makt skolen har, eller hvilke straffetiltak som vil bli brukt mot oss, sier en student vi kaller «Karl.»

Han er en av to studenter NRK har møtt i Beijing. Vi kjenner identiteten deres, men fordi de er redde for å bli pågrepet og kastet ut av universitetene, kan vi ikke vise bilder av dem eller oppgi navn.

Studentaktivister i Shenzhen

STORMET: En leilighet studentene brukte under demonstrasjonene ble stormet av opprørspoliti.

Foto: SUE-LIN WONG / Reuters

– Skremmende

Opprørspoliti stormet leiligheten studentene brukte i sommer. Også pågripelsen 9. november av den tidligere studenten Zhang Shengye, som står i spissen for en gruppe som leter etter forsvunne studenter, beskrives som skremmende:

Aktivistene sier at flere enn ti maskerte og svartkledde menn plutselig kom ut av mørket utenfor kantinen på Beijing-universitetet og la flere studenter i bakken. Etter først å ha brutalt pågrepet en tilfeldig forbipasserende, skal de maskerte mennene ha tvunget Zhang inn i en bil.

– Måten han ble pågrepet på ligner en bortføring. Det er forferdelig, sier aktivisten vi kaller Charley.

Flere som filmet hendelsen, skal ha blitt sparket i hodet og ble tvunget til å slette materialet.

22 studenter og aktivister i fem kinesiske byer arrestert den helgen, og pågripelsene er, ifølge SCMP, et tegn på at myndighetenes oppgjør med aktivistene er intensivert.

Yue Xin er en av studentaktivistene som er forsvunnet. Hun tok del i demonstrasjonene i sommer, men har også har vært frontfigur for Metoo bevegelsen i Kina. NRK prøvde å ringe hennes telefon, men den er slått av.

Ifølge SCMP forsvant også Yue's mor da hun prøvde å finne datteren.

Beijing-universitetet

PÅGREPET: Studentene forteller at de er skremt av at en tidligere student ble pågrepet under dramatiske omstendigheter, på innsiden av portene til Beijing-universitetet

Foto: NRK

Advarsel

Opprørte studenter på Beijing-universitetet ville dele informasjonen om det som hadde skjedd etter pågripelsen av Zhang, men forteller at de ble stanset av lærere, sikkerhetsvakter og politi.

Studentene sier at de ble kalt inn til individuelle møter, der også kraftige, maskerte menn var til stede. Budskapet var en sterk advarsel om å holde seg unna en ulovlig organisasjon som vil kaste regimet.

– Noen foreldre tok den lange veien på flere tusen kilometer etter å ha blitt skremt av hva lærerne fortalte dem. De fikk høre at deres sønn eller datter hadde tatt del i en ulovlig organisasjon og kan komme til å bli utvist, sier «Charley.»

NRK har kontaktet både Beijing- og Renmin-universitetet med spørsmål om studentene har grunn til å frykte for sin sikkerhet og fremtid, men har ikke fått svar.

Vi har også spurt disse universitetene om hvilken ulovlig organisasjon det skal ha blitt henvist til, og om det er riktig at det finnes svartelister over studenter. Heller ikke dette er besvart.

Den himmelske freds plass

BLODIG: Studenter og arbeidere krevde endring, men demonstrasjonene ble slått hardt ned på og endte med massakren på Den himmelske freds plass 4. juni, 1989

Foto: Stuart Franklin

– Sensitivt

Det er første gang på tretti år at alliansen mellom arbeidere og studenter fremstår så tydelig.

4. juni 1989 endte demonstrasjonene med massakren på den himmelske freds plass. Flere hundre, kanskje flere tusen døde, da det mest liberale kapitlet i Kinas historie ble knust.

Det kan ha betydning for de sterke reaksjonene som studentene nå møter, mener kommunikasjonssjef i China Labour Bulletin, i Hongkong, Geoffrey Crothall.

– Jeg tror myndighetene er ganske bekymret for studentaktivisme, spesielt når det gjelder studenter fra eliteuniversiteter i Beijing. Kanskje det bringer tilbake minner fra studentdemonstrasjonene i 1989 og de vil være helt sikre på at protestene ikke sprer seg, sier Crothall.

SISTE NYTT

Siste nytt