Hopp til innhold

Kina dropper skygge-fredspris

Kina lanserte i fjor Konfucius-prisen som motstykke til Nobels fredspris. Men en seks år gammel jente kan bli stående som historiens eneste mottaker av prisen.

Kinas Konfucius-pris

Fjorårets utdeling endte med at seks år gamle Zeng Yuhan tok imot Kinas alternative fredspris, Konfucius-prisen, fordi vinneren ikke ville ha den.

Foto: LIU JIN / Afp

Nå blir nemlig prisen skrinlagt, opplyser Kinas kulturdepartement.

Årsaken er at organisasjonen bak Konfucius-prisen ikke har fått offisiell tillatelse til å promotere prisen i år.

Putin blant de nominerte

Vladimir Putin

Russlands statsminister Vladimir Putin ble kunngjort som en av kandidatene til den kinesiske fredsprisen.

Foto: DMITRY KOSTYUKOV / Afp

På et pressemøte tidligere denne måneden annonserte arrangøren at Russlands statsminister Vladimir Putin, den tyske forbundskansleren Angela Merkel, Sør-Afrikas president Jacob Zuma og den kinesiske vitenskapsmannen Yuan Longping var blant de nominerte til årets Konfucius-pris.

Kinesiske myndigheter hadde imidlertid ikke gitt offisiell tillatelse til at prisutdelingen kunne promoteres på dette pressemøtet, opplyser kulturdepartementet, som derfor har gitt ordre om at prisen skal stoppes.

Juryformann Liu Haofeng står imidlertid fast på at prisen skal deles ut som planlagt.

– Prisen er ikke avlyst. Tidsskjemaet blir stående uendret, og utdelingen foregår 9. desember, sier Liu og legger til at flere organisasjoner konkurrerer om å få sponse prisen, men nekter å oppgi navn på noen av dem.

Ga prisen til 6-åring

Konfucius-prisen oppsto 8. desember i fjor, to dager før Nobels fredspris skulle deles ut til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Da var det Taiwans tidligere visepresident Lien Chan som ble tildelt den nyopprettede prisen, som skulle deles ut 9. desember.

Prisen fikk imidlertid en dårlig start for arrangørene: Lien Chan nektet å ta imot den alternative fredsprisen.

Da ga juryen i stedet prisen til en seks år gammel jente, Zeng Yuhan, som ikke hadde noe med Lien Chan å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kinas Konfucius-pris

Konfucius-prisen ble lansert i fjor, like før den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris til sterke protester fra Kina.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

– Må kunne vise til fredelige tanker

I en pressemelding forklarte Konfucius-komiteen i fjor bakgrunnen for opprettelsen av prisen.

«Kina er et symbol på fred, samtidig som landet har makten til å opprettholde freden. Med mer enn én milliard innbyggere burde landet ha en sterkere stemme i spørsmålet om verdensfred», skrev juryen.

«Når det kommer til stykket er Norge bare et lite land med et magert landområde og en liten befolkning. Dermed bør Norge også være minoriteten når det kommer til flertallets forståelse av frihet og demokrati», fortsatte den.

– Vinneren må elske fred og ha hatt en betydning for å skape fred for menneskeheten. Han må også ha hatt en karriere som viser at han ønsker fred. Han må også kunne vise til fredelige tanker og innflytelse, fortalte NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Mens den alternative fredsprisen går mot sin slutt, består Nobels fredspris, og neste fredag, 7. oktober, blir det klart hvem som blir tildelt fredsprisen for 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt