Hopp til innhold

Ingen ville ta imot Kinas alternative fredspris

Kinas alternative fredspris – den såkalte Konfusius-prisen ble delt ut i dag. Men vinneren sier at han ikke vil ta imot prisen.

Video Ingen ville ta imot Kinas alternative fredspris

SE VIDEO: Myndighetene i Kina benyttet dagen før Nobelseremonien til å dele ut en alternativ fredspris.

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Den nye Konfusius Fredspris i Kina fikk en dårlig start for arrangørene.
Blant åtte nominerte falt juryen enstemmig ned på Taiwans tidligere visepresident Lien Chan.

Samtidig strammes grepet om utenlandske medier i Kina. Nettsidene til NRK, BBC og CNN er sperret, og også artikler om Nobelprisen på andre internasjonale avisers nettsider.

Les mer: Kina har sperret tilgangen til NRK

– Ikke imot fred

Lien Chan sier at han ikke vil ta i mot prisen, og han var heller ikke tilstede i dag.
Likevel priser jurylederen Liens bidrag til fred og forsoning mellom Taiwan og Kina:

– Han hilste på Kinas president Hu Jintao, og etter håndtrykket var det bare glede, sier Tan Changliu, juryleder for Konfusius Fredspris.

– Lien Chan er ikke i mot fred, og han kommer heller ikke til å motsette seg å ta imot Konfucius Fredspris, sier Tan Changliu.

Ga prisen til 6-åring

CHINA-NOBEL/CONFUCIUS

Seks år gamle Zeng Yuhan tok imot prisen på vegne av vinneren.

Foto: JASON LEE / Reuters

Vesle Zeng Yuhan så ikke ut til å forstå mye av hva som skjedde da hun måtte ta i mot den nystiftede Konfusius Fredspris – på vegne av en annen kineser fra Taiwan som hun ikke kjente, og som absolutt ikke ville ha prisen.

Les mer:

NRK spurte jurylederen om han synes det er riktig å holde Nobelprisvinner Liu Xiaobo fengslet. Lederen ville ikke engang ta Lius navn i sin munn, men henviste kun til de tre kinesiske tegnene Nobelprisvinnerens navn består av:

– Ingen ting som dreier seg om vår Konfusius Fredspris har noen forbindelse med disse tre tegnene, sier Tan Changliu.

– Kina er åpent

Kina sperret NRK.no

Kina har sperret tilgangen til NRK.no.

Foto: Anders Magnus / NRK

Dagen før Nobelseremonien er grepet strammet rundt utenlandske medier her i Kina. Både NRK, BBC og CNN har fått sine nettsider stengt for kinesiske brukere, og BBCs tv-sendinger er også stanset.

På utenriksdepartementets pressekonferanse sa talskvinnen at hun ikke kjenner til slike problemer:

– Det jeg kan si dere er at Kinas internett er åpent og regulert ved lov. Den informasjonen som ikke er tillatt på internett, er bestemt av lovbestemmelser, sier Jiang Yu, talskvinne for Kinas utenriksdepartement.

Anonym pengegave

Både hun og jurylederen avviser at det er noen forbindelse mellom Konfusius-komiteen og kinesiske myndigheter. Men jurylederen vil ikke fortelle hvem som har donert de nesten 100.000 kronene i prispenger:

– De 100.000 er gitt av en person som virkelig elsker fred, men denne personen foretrekker å være anonym, forteller Tan Changliu.

I sin egen omtale av prisen sier juryen at utvelgelsen av vinneren har skjedd på den mest demokratiske måten, blant annet ved en avstemning på internett. Lederen kan likevel ikke fortelle hvor mange som deltok eller når det skjedde:

– Vi la ikke så mye vekt på disse internett-tingene, så vi gjennomførte det ikke helt denne gangen, sier Tan Changliu.