NRK Meny
Normal

Katolsk prest dømt for 250 overgrep

Tysk rett har dømt en katolsk prest til seks år i fengsel for 250 overgrep begått i en sjuårsperiode. Den 46 år gamle presten har innrømmet å ha misbrukt tre gutter som var fra ni til 15 år gamle.

Rettssak katolsk prest

Den katolske presten skjulte ansiktet sitt da han møtte i rettssalen for to uker siden.

Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / EPA

Presten ble arrestert i juli i fjor. Da hadde han misbrukt de tre guttene i over sju år.

Ifølge retten i den nordtyske byen Braunschweig ble en av guttene misbrukt 243 ganger i løpet av to år. Da hadde presten blitt venner med hans mor etter at hun var blitt enke. I dommen blir det lagt vekt på at han etablerte en nærhet til guttenes familie. En nærhet som ifølge dommen «var systematisk bygd opp og ikke tilfeldig».

Skapte tillitsforhold

Ifølge tiltalen skjedde mange av overgrepene når guttene var på overnattingsbesøk eller på ferietur med presten, skriver Spiegel. online.

Ifølge Welt. online hadde mannen rollen som en slags reservepappa for guttene. Han var til stede på fødselsdager, hjalp til med lekser og reiste på ferier med dem, blant annet til Paris og Egypt. Han skal også ha fotografert guttene nakne.

Representanter for kirken i Tyskland sier mannen også kommer til å bli dømt etter kirkens eget regelverk.

Overgrep i flere land

Den katolske kirken har vært rystet av flere overgrepsskandaler de siste årene, både i Tyskland, Irland, Østerrike og USA.

I mars 2010 beklaget Erkebiskop for den katolske kirken i Tyskland Robert Zollitsch overfor barn som har blitt misbrukt av prester i kirken.
Da sa han at kirken tok hånd om ofrene og at det ble tatt grep for å hindre at lignende ting skulle skje igjen.

Samtidig sa regjeringen i Tyskland at den ville opprette et utvalg som kan gi råd om erstatning til ofre for seksuelle overgrep, blant annet i den katolske kirken.

Pave Benedikt XVI har også beklaget kirkens overgrep.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt