NRK Meny
Normal

Roma satt i brann etter parlamentsstøtte til Berlusconi

Flere politifolk og et titalls demonstranter er skadd under store opptøyer i Roma etter at statsminister Sylvio Berlusconi høstet knapp støtte til å fortsette i Parlamentet i dag.

– Jeg skammer meg veldig over å være italiensk. Dagen i dag markerer slutten på italiensk demokrati, sier student Marianna Martellozzo til nyhetsbyrået AFP.

Hun var en av rundt 100 000 demonstranter som trakk ut i gatene etter at statsminister Silvio Berlusconi høstet en knapp tillitsstøtte i Parlamentet i dag.

Voldelige sammenstøt

Politi angripes av demonstranter i Roma

Politi angripes av demonstranter i Roma.

Foto: Scanpiz

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene som kastet flasker og kinaputter. Minst ti skal være arrestert, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De voldelige sammenstøtene kom etter en rolig marsj gjennom byen der flere studenter, arbeidsledige og innbyggere i den jordskjelvrammede byen L'Aquila deltok.

Sistnevnte demonstrerte mot at regjeringen har forlatt byen etter å ha gjennomført «kosmetiske oppgraderinger» av området etter at den ble ødelagt i skjelvene i fjor. Hjelpen har vært treg, mener innbyggerne.

– Italienske arbeidere vil at Berlusconi skal gå av, ropte Gianni Rinaldini, leder av fagforeningen Fiom til nyhetsbyrået Reuters under demonstrasjonen.

Maling og røykbomber

Etter dagens tillitsavstemming i nasjonalforsamlingens underhus gikk flere studenter, arbeidere og andre motstandere av Silvio Berlusconi til angrep i gatene av Roma.

De kastet maling og røykbomber mot parlamentbygningene og flere biler ble satt i brann.

Flere av dem som ikke deltok måtte søke tilflukt innenfor butikkvinduene i sentrum av byen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Demonstrasjoner i Roma

Demonstrantene holder skilt med boktitler, mens de demonstrerer i Romas gater.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Berlusconi overlevde

Protestaksjonen samlet ifølge arrangørene rundt 100.000 mennesker, og ble gjennomført samme dag som Berlusconi overlevde mistillitsforslag i begge kamrene i nasjonalforsamlingen.

Mange protesterte mot Berlusconis utdanningspolitikk. Opprørspolitiet forsøkte å hindre demonstrantene adgang til både senatet og underhuset.

Flere tusen demonstranter var også samlet i andre italienske byer tirsdag.

– Hans privatliv har distrahert ham fra å arbeide for å bedre landet, sier en av demonstrantene til AFP - og sikter til Berlusconis mange sex-skandaler de siste årene.

Flere demonstrasjoner

Demonstrasjonen er bare en av mange mot regjeringen de siste ukene, etter at de har varslet innstramminger og planlagte utdanningsreformer.

– For universitetene har ingenting blitt gjort, og vi er i en situasjon som blir verre hver dag, sier student Valerio Zampani.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt