Hopp til innhold

Redder Silvio Berlusconi seg igjen?

Italienske aviser sammenligner nå statsminister Silvio Berlusconi med keiser Nero og storbrannen i Roma i år 64. I dag kan det være slutt for den 74 år gamle statsminister. Det vil ikke være en brann som feller ham, men damer.

Silvio Berlusconi

Klarer skandalebefengte Silvio Berlusconi å berge seg gjennom tillitsvoteringen i nasjonalforsamlingen?

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Den italienske avisen Il Messagero har budskapet på sin førsteside:

«Roma brucia » «Non c'entro».

Tittelen spiller på storbrannen i den italienske hovedstaden i år 64. Mens byen brant gikk keiseren rundt og nynnet på sang. Da han ble varslet om brannen, svarte Nero: «Men jeg har ingenting med det å gjøre».

Nå trekker kommentatorene sammenligninger mellom Nero og Berlusconi.

Silvio Berlusconi har overlevd mye i politikkens verden. Den 74 år gamle milliardæren har vært i toppen av italiensk politikk i snart to tiår. Han dannet sin første regjering i 1994, ble på nytt statsminister 2001 og i 2008. Han er nå den som har ledet landet lengst siden andre verdenskrig, en prestasjon i Italia.

Nå knytter spenningen seg til om han vil overleve enda en tillitsavstemning i den italienske nasjonalforsamlingen, etter å ha berget seg og regjeringen med et skrik i september.

- Nok er nok

Hans alliansepartner siden 1994, Gianfranco Fini, brøt med Berlusconi i sommer. Det gjorde at regjeringen mistet flertallet i nasjonalforsamlingen.

Fini mener de mange personlige skandalene rundt statsministeren gjør det umulig for statsministeren å fortsette som landets leder.

Avgjørelsen faller i nasjonalforsamlingen tirsdag.

Fini og Berlusconi gikk til valg siste gang sammen i 2008, i valgalliansen «Frihetens folk», som bestod av Berlusconis parti «Heia Italia» og Finis neofascistiske partiet Nasjonalalliansen.

Valgalliansen hadde støtte av det halvseparatistiske partiet Lega Nord, som ledes av den andre av Berlusconis nære allierte, Umberto Bossi, pluss en rekke småpartier.

Berlusconi ble statsminister. Fini ble president i en av nasjonalforsamlingens kamre.

Men i sommer var det slutt. Fini hadde fått nok av Berlusconis mange skandaler - og dråpen som fikk det til å renne over, var damer.

Veronica Lario og Silvio Berlusconi

Nå eks-fru Berlusconi, Veronica Lario, fikk nok av ektemannnes apetitt på andre damer. Og opplyste hele Italia om det også.

Foto: SUSAN WALSH, Susan Walsh / AP

Brevet fra Berlusconis daværende ektefelle Veronica Lario, om at mannen hadde omgang med unge damer, og ikke bare én men en hel rekke av dem, kom samtidig med avslørende billedbevis i italienske aviser om statsministerens nakenfester med betalte eskortedamer og undertøysmodeller.

Aldri i livet, ikke en eneste gang har jeg måttet betale for sex. Og jeg skal fortelle dere hvorfor. For en som elsker å erobre, er selve erobringen den største gleden. Hvis du betaler, hvilken glede får du da?

Silvio Berlusconi i 2009 om han har betalt for prostituerte

Tredjemann, Umberto Bossi, har forsøkt å mekle mellom partene for å holde regjeringskonstellasjonen flytende, uten å lykkes.

Mindreårig stripper

Fini har støtte av minst 40 andre parlamentarikere, som vil stemme for mistillit mot Berlusconi. En av dem er Luigi Bersani, leder for det demokratiske partiet PD.

- Berlusconi kan ikke fortsette ett minutt lenger i den offentlige rollen han har forrådt på en slik usømmelig måte, sa Bersani i oktober.

Nok en damehistorie var grunnen.

Berlusconi sørget nemlig for at en marokkansk magedanserinne med scenenavnet «Ruby Rubacuori», slapp ut fra arresten etter tyveri, ved å hevde at hun var datteren av Egypts president Hosni Mubarak.

Noemi Letizia

19 år gamle Noemi Letizia var den som utløste den forrige runden med skandaler.

Foto: Domenico Stinellis / AP
Ruby

18 år gamle Karima Keyek er den siste på 74 år gamle Berlusconis dameliste.

Foto: Ap

Karima Keyek skal ha deltatt på flere fester hjemme hos Berlusconi i hans villa utenfor Milano, og hun har overfor media hevdet å ha overnattet hos Berlusconi da hun var 17 år gammel. Hun skal også ha mottatt penger, diamantsmykker og en bil i gave fra statsministeren.

Da Berlusconi svarte på sexryktene, var det på en måte som overrasket:

- Jeg jobber ekstremt hardt, og hvis jeg nå og da ser på en vakker jente, er det bedre å ha et lidenskapelig forhold til jenter enn å være homo, sa Berlusconi.

- Italia har en verdighet som ikke må settes på spill verden over, svarte Bersani og mente at Italia har problemer som bare kan løses hvis det hersker en seriøs atmosfære.

Eurokrise på Berlusconis fall?

Da var det gått under en måned siden at Berlusconi overlevde et mistillitsforslag takket være at politikere som brøt med valgalliansen i sommer, valgte å støtte statsministeren for å ikke skape kaos.

I likhet med Spania, Portugal og Irland står også Italia og vipper på euro-stupet, med skyhøy offentlig gjeld. Et regjeringsfall i Italia kan utløse nye eurokriser, hvis markedet ikke har tillit til at det kommer en ny stabil regjering som vil kunne håndtere den sårbare økonomiske situasjonen.

Siden har fem ministre trukket seg, og Fini har nok en gang bedt Berlusconi om å gå av.

I sin tale til nasjonalforsamlingen i går, bad Berlusconi de folkevalgte om ikke å kaste regjeringen.

Han hevder at Italia trenger kontinuitet og at det kan skape en krise dersom han må gå av. Ifølge Berlusconi finnes det ingen alternativ regjering nå.

- Jeg tror oppriktig at jeg uten sammenligning er den beste statsministeren Italia har hatt i landets 150-årige historie.

Silvio Berlusconi om seg selv

Fini har foreslått at det bør opprettes en nasjonal samlingsregjering som inkluderer sentrum-venstre-opposisjonen - uten Berlusconi!

De siste dagene har italienske vært fulle av opplysninger om at Berlusconis støttespillere har forsøkt å «kjøpe» stemmer fra andre representanter.

Fini mener Berlusconi tviholder på makten for å unngå bli nødt til å møte i retten og svare på anklager om korrupsjon og svindel.

Gianfranco Fini og Silvio Berlusconi

Gianfranco Fini og Silvio Berlusconi fra den gang de stod på god fot.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Flere ganger er statsministeren anklaget for korrupsjon og økonomiske misligheter, men har aldri fått en rettskraftig dom mot seg.

Han har svart med å påvirke rettssystemet gjennom utnevning av dommere og endring av lovverket, og fikk vedtatt en lov om at en sittende statsminister ikke kan bringes for retten. Loven ble stanset av president Giorgio Napolitano.

Berlusconi står tiltalt sammen med rundt et dusin andre i saken, som dreier seg om skattesvindel og underslag i forbindelse med transaksjoner Berlusconis selskap Mediaset gjorde på 90-tallet

Berlusconi er fortsatt en av Italias mektigste forretningsmenn, og eier en rekke aviser og TV-kanaler gjennom Mediaset og fotballklubben AC Milan, blant annet. Han er også beskyldt for å bånd til deler av den italienske mafiaen.

SISTE NYTT

Siste nytt