Hopp til innhold

Michele Bachmann (55)

Kongressmedlem Michele Bachmann fra Minnesota er den eneste kvinnen som stiller i den republikanske nominasjonskampen.

Michele Bachmann

Michele Bachmann har sittet i Representantenes hus siden 2006.

Foto: MARK WILSON / Afp

OBS: 4. januar trakk Michele Bachmann seg fra Republikanernes nominasjonsvalg. I partimøtet i Iowa fikk hun en oppslutning på fem prosent, og valgte da å gi seg.

Michele Bachmann ble valgt inn i Representantenes hus i 2006. Før hun dro til Washington tjente hun i delstatssenatet i Minnesota fra 2000 til 2006.

Hun kom i medienes søkelys da hun i et TV-intervju i 2008 sa at Barack Obama - som da ennå ikke var valgt til USAs president - kanskje hadde «antiamerikanske holdninger».

De to siste årene har hun fått enda større nasjonal oppmerksomhet med sine bitende fordømmelser av Demokratene, av skatteøkninger, størrelsen på den amerikanske staten, USAs helselov og pengebruken i det offentlige.

Pop i Tea Party-bevegelsen

Bachmann er konservativ og er en tydelig stemme i Tea Party-bevegelsen i Kongressen, der hun blir godt likt av sine egne.

Bachmann er den eneste kvinnen som har annonsert at hun forsøker å bli Republikanernes presidentkandidat i 2012.

Hun har vært gift med sin mann, Marcus, i mer enn 30 år. Paret bor i Stillwater, Minnesota, og eier et kristent rådgiverselskap med kontorer i Lake Elmo og Burnsville.

Marcus og Michele Bachmann har fem egne barn. Gjennom årene har de også hatt ansvar for 23 fosterbarn.

Bachmanns rolle i den konservative Tea Party-bevegelsen kan være hennes største fordel, men også det største hinderet i å tiltrekke seg uavhengige velgere.

Dette mener Michele Bachmann:

Økonomi: Hun har to ganger stemt mot lovforslag for å høyne USAs gjeldstak. Hun kritiserte også president Obama etter at Standard and Poor's nedgraderte USAs kredittverdighet.

Helse: Bachmann har gjentatte ganger kritisert president Obamas helsereform, som ble vedtatt da Demokratene kontrollerte Kongressen. Hun ønsker loven omgjort.

Utenriks: Bachmann er kritisk til president Obamas utenrikspolitiske tilnærming, og skriver på sin nettside at «vi har en president som altfor tidlig erklærer at krigen mot terror er over, selv om generalene hans sier det motsatte». Hun stemte mot at USA skulle støtte FNs militære innblanding i Libya.

Innvandring: I august 2010 stemte Bachmann mot en lov som ville gitt enkelte studenter som kom til USA ulovlig, en mulighet til å få bo i landet dersom de gikk på skole eller tjente i militæret.

Homofile ekteskap: Bachmann er motstander av ekteskap mellom person med samme kjønn. I en video til sine støttespillere i valgkampen i 2004 sa hun at «dersom vi lar dette skje, vil ikke gruppeekteskap, polygami og mye verre ting være langt unna».

Abort: Bachmann er mot abort og har konsekvent stemt for lovforslag som forbyr statlige penger til å betale for aborter.

SISTE NYTT

Siste nytt