Hopp til innhold

Kan bli ulovlig å låse opp iPhone

Apple har søkt det amerikanske patentverket om å gjøre «jailbreaking» ulovlig.

iPhone
Foto: Sergey Ponomarev / AP

Ved hjelp av uautorisert programvare har man muligheter til å overkjøre Apples egne oppdateringer og låser dermed telefonen ut av Apples jernhånd.

Herfra har man muligheter til å installere programvare som ikke er godkjent av moderselskapet.

«Trussel mot nasjonal sikkerhet»

I søknaden til det amerikanske patentverket hevder selskapet at opplåste telefoner kan slå ut mobilmaster, og dermed forstyrre trådløs kommunikasjon. De kan dessuten representere en potensiell trussel mot den nasjonale sikkerheten.

Opplåste telefoner kan nemlig i tillegg til å påvirke samtaleavgiftene, ifølge Apple også også brukes til anonyme samtaler.

Kritikerne mener imidlertid alt dette bare er skremselspropaganda fra konsernet.

– «Jailbreaking» har eksistert lenge, og dersom det finnes muligheter for å misbruke dette, har det allerede skjedd, sier Fred Von Lohmann ved Electronic Frontier Foundation (EFF) til MacNewsWorld .

Kjøpte iPhone i utlandet

Telefonen fra Apple ble første gang presentert under Macworld Conference & Expo 9.januar for to år siden. Et halvt år senere, 29. juli 2007, var iPhone i butikkene i USA.

Telefonen kom imidlertid ikke i norske hyller før 11. juli 2008, og den var på dette tidspunktet kun tilgjengelig hos operatørselskapet NetCom.

NetCom registrerte både i 2007, før første modell kom ut, og nylig med nylansering av iPhone, at kunder har skaffet seg iPhone fra utlandet før den er utgitt her hjemme.

– Vi hadde nok en 10 000 telefoner i nettet vårt før den kom til Norge, og Telenor har også rapportert om lignende tall, forteller kommunikasjonssjef i NetCom, Øyvind Vederhus.

Skaffet seg eksklusivitet

Eirik Solheim

Medieutvikler i NRK Eirik Solheim.

Foto: Svein Aronsen / NRK

I USA har selskapet AT&T skaffet seg eksklusivitet i forhold til salg og operativsystemer hos Apple og iPhone. Det har vært selskapets gullgruve – bare i løpet av andre halvdel av 2008 fikk AT&T fire millioner nye iPhone-abonnenter.

Amerikanerne er dermed i stor grad «fristet» til å unngå abonnementslåsen til AT&T ved å «jailbreake» sine iPhoner.

Ifølge medieutvikler Eirik Solheim i NRK gjør Apple en stor feil ved å fremstå som så lukket.

– Jeg synes Apple gjør noen underlige valg enkelte ganger. Jeg forstår ikke strategien til selskapet når de lager verdens mest populære telefon - for så å gjøre den såpass uoppnåelig, sier Solheim.

Mindre aktuelt i Norge

Han forstår at kjøpere av iPhone i USA forsøker å låse den opp, nettopp fordi den kun er knyttet til én leverandør.

– Men jeg tviler på at det er så utbredt her hjemme. Etter at den ble lansert for alvor i Norge ble den lansert på en måte som gjorde den tilgjengelig for mange, sier Solheim.

Vederhus i NetCom forteller også at dette problemet er mindre aktuelt her hjemme.

– Det er god tilgang til telefonene i Norge nå. Både NetCom, Telenor og Chess er offisielle salgskanaler for Apple. Dersom man skulle ønske å være hos noen andre har man også muligheter for å kjøpe seg fri fra kontrakten.

Vederhus legger til at det ikke registreres større kundefrafall ved kjøp av iPhone enn ved kjøp av andre telefoner.

– Viktig med flere drivkrefter

– Den norske erfaringen er at det absolutt var hyggelig å være alene om iPhone det første halvåret, men nå er det vel så bra at det er flere, sier Vederhus.

Ifølge han er det viktig at det er flere drivkrefter som utvikler telefonparken i Norge. Dette tjener nemlig både operatører og kunder på.

Professor Jon Bing ved institutt for rettsinformatikk ved universitetet i Oslo, mener slike begrensninger representerer noe negativt, både for forbrukere og for konkurransen i markedet.

– Jeg vet iallfall at norske forbrukermyndigheter tidligere har gått sterkt i mot slike begrensninger, sier Bing.

iTunes fjerner DRM

Forbrukerrådet klaget, for eksempel, musikkbutikken iTunes inn for Forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven i 2006. Grunnen var at butikken benyttet seg av beskyttelsesteknologien DRM, som rådet mente var urimelig og måtte endres.

Forbrukerrådet fikk medhold i Norge , og i et felleseuropeisk fremstøt påla Forbrukerombudet og flere andre europeiske forbrukermyndigheter iTunes å endre eller lisensiere ut beskyttelsesteknologi (DRM) slik at nedlastede filer kan spilles av på alle typer MP3-spillere.

Under årets Macworld Expo kunne Phil Schiller i Apple annonsere at iTunes Store nå er på vei til å bli 100% DRM-fri.

8,43 prosent eier opplåste iPhones

Om Apple og iPhone får medhold i patentstyret vil fremtiden vise, men i mellomtiden låser et voksende antall amerikanere sine telefoner opp.

Ifølge tall fra Pinch Media , har antall iPhone-brukere som benytter seg av opplåste telefoner, økt fra 7 prosent i juni til 8,43 prosent i slutten av juli i år.

Solheim nevner at Apple gjennom AT&T har gjort flere iPhone-applikasjoner utilgjengelig, og at mange amerikanere derfor irriterer seg over operatørlåsen til selskapet.

Han legger imidlertid til at folk flest «gir blanke».

– De fleste er nok ikke ute etter alle disse tilleggsapplikasjonene. Så lenge de eier en telefon som virker, er alt greit, avslutter Solheim.

SISTE NYTT

Siste nytt