NRK Meny
Normal

Vil at London skal bli et islamsk finanssentrum

LONDON (NRK.no): Storbritannia skal bli det første vestlige land som skal selge statsobligasjoner som oppfyller Sharialoven. Håpet er å friste muslimer til å investere pengene i landet.

David Cameron, Ed Milliband og Nick Clegg

David Cameron her sammen med Ed Milliband og Nick Clegg ønsker nå å tiltrekke seg flere muslimske investorer.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Finansdepartementet planlegger å utstede verdipapirer til en verdi av 200 millioner pund, ifølge avisen The Times.

Det er statsminister David Cameron som senere i dag slipper nyhetene, i håp om å overbevise muslimske investorer om at Storbritannia gjerne vil handle med verdens Sharia-investeringsfond, som har en samlet verdi på 1,3 billioner pund, noe som tilsvarer nesten tre norske oljefond.

Egne muslimske verdipapirer

Dubai er i dag verdens store islamske finanssenter, men Cameron er oppsatt på at London skal bli den vestlige søsterbyen.

Den britiske staten skal derfor lage egne britiske statsobligasjoner som er i tråd med sharialovene. Sharia er tradisjonell islamsk lov som ikke er nedtegnet, men som tolkes ut fra Koranen.

Viser det seg å bli en suksess, håper landet å kunne tiltrekke seg pengesterke muslimske investorer som vil satse på store infrastrukturprosjekter som energi og jernbane.

Kan ikke kreve rente

Det er imot muslimsk lov å betale renter. Derfor skal den britiske regjeringen i stedet selge investorene et verdipapir, og deretter leie det samme papiret tilbake for et fast beløp, og deretter love å kjøpe det tilbake etter en gitt tid. Ved et vanlig obligasjonslån, betales det renter, og heter på norsk låneemisjon.

Fordi muslimer ikke har lov til å betale rente, leier de ofte bolig fremfor å kjøpe, eller finansierer kjøp gjennom egne sharia-banker.

Cameron vil garantert bli møtt av kritikere som stiller spørsmål ved at utenlandske investorer kjøper opp britiske eierandeler.

Ifølge avisen The Times, vil Cameron svare kritikerne på følgende måte i sin tale til World Islamic Economic Forum som for første gang avholdes i London i dag, faktisk er det første gang det avholdes i et ikke muslimsk-land:

«Jeg vet at noen ser på utenlandske selskaper som investerer i våre selskaper og fotballklubber og spør om ikke vi burde stoppe dette? Svare mitt til det er «nei».

Store summer

Til stede på konferansen er det 1.800 toppsjefer og investorer fra ikke mindre enn 115 land. I flere muslimske land er økonomien på full fart oppover, og mange britiske bedrifter ønsker å ta del i disse markedene.

London-børsen lager nå en egen sharia-vennlig variant av den tradisjonsrike FTSE-100 indeksen (indeksen over de 100 høyest prisede aksjene på London-børsen), for å tiltrekke seg muslimske investorer.

Mohammad Faiz Azmi, som er arbeidende styreformann for PwC i Malvasia sier til avisen at salget av egne obligasjoner for muslimer er bra, og viser at Storbritannia er åpen for å gjøre forretninger.

– Amerikanerne vil ikke engang snakke til oss, fordi de er så redde for Sharia-ordet, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt