Hopp til innhold

Brende kaller inn til møte om Sør-Sudan

Washington (NRK): Utenriksminister Børge Brende varsler omlegging av hjelpen til Sør-Sudan. Samtidig innkaller Norge til givermøte for det borgerkrigsherjede landet.

Sørsudanske flyktninger

Én million sørsudanere er på flukt. Behovet for hjelp er stort, og fire millioner av landets innbyggere trenger matvarehjelp.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / Reuters

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende kaller inn til giverlandsmøte for Sør-Sudan i Oslo neste måned.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Det er akutt behov for 1,4 milliarder kroner i nødhjelp til Sør-Sudan. Hvis det ikke kommer på plass går de en tøff tid i møte med mangel på mat og medisiner. Bare 30 prosent av pengene har kommet inn. Det kan bli katastrofalt om bare få måneder, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Under møter i Washington denne uka fikk han en forespørsel fra FN og generalsekretær Ban Ki-moon om å samle det internasjonale samfunn i Norge for å stille opp for Sør-Sudan.

Av Sør-Sudans rundt åtte millioner innbyggere er over en million mennesker er på flukt. Anslagsvis fire millioner trenger matvarehjelp.

Borgerkrigen startet før jul i fjor da det ble kamper mellom president Salva Kiirs styrker og opprørere lojale til den sparkede visepresidenten Riek Machar.

Politisk krise

I tillegg til en humanitær katastrofe, er det også en politisk krise i Afrikas yngste stat. USA truer lederne med straffetiltak dersom de ikke rydder opp og stanser overgrepene.

– Sanksjoner er ikke aktuelt fra norsk side. Vi må skille mellom den humanitære krisa med uskyldige folk som trenger vår hjelp og det er uavhengig av myndigheter som ikke har funnet løsninger sammen.

– Der må vi fortsette å legge stort internasjonalt press. Norge jobber tett opp mot regimet og opprørslederen for å unngå at det ble blir full borgerkrig og at det sprer seg i regionen, sier Børge Brende.

Møtes i Oslo

Norge spilte en sentral rolle da fredsavtalen mellom Sudan og Sør-Sudan kom på plass og også som støttespiller etter løsrivelsen. Brende varsler at samarbeidet med Sør-Sudan kan bli lagt om.

– Den institusjonsbyggingen som har vært gjort de siste åra har ikke vært spesielt vellykket. Landet er på randen av borgerkrig. Jeg ser på muligheten for å flytte langsiktig bistand over til humanitær bistand fordi det er der behovene er størst.

– Så vil Norge, når det kommer en fredsavtale på plass og en overgangsregjering der alle blir inkludert, trappe opp den langsiktige bistanden, sier Brende.

Giverlandsmøtet for Sør-Sudan holdes i Oslo neste måned.

SISTE NYTT

Siste nytt