Hopp til innhold

Turiststed i Japan opphevet koronatiltak – så måtte de stenge igjen

Den japanske øya Hokkaido slo hardt og effektivt ned koronasmitten – så rammet neste bølge. Norge kjemper med app og økt testing for å unngå det samme.

Sapporo snøfestival i Hokkaido

POPULÆRT: Hvert år kommer millioner av turister for å besøke den årlige snøfestivalen i begynnelsen av februar i Sapporo i Hokkaido. I slutten av februar måtte øya stenge for å slå ned koronaepidemien – første gang.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Den populære vinterferiedestinasjonen med rundt fem millioner innbyggere var det første stedet i Japan som erklærte unntakstilstand på grunn av covid-19.

Allerede 28. februar stengte Hokkaido alle skoler, forbød store forsamlinger og oppfordret folk til å være hjemme. Myndighetene bedrev aggressiv smittesporing og isolering.

I løpet av to uker ble antallet smittetilfeller redusert til en eller to nye om dagen, skriver BBC.

19. mars åpnet øya igjen, men 26 dager seinere måtte de innføre unntakstilstand og stenge samfunnet på nytt.

– Vi står i en krise med en ny bølge med spredning av koronavirusinfeksjoner, innrømte guvernøren Naomichi Suzuki overfor japanske medier 12. april.

I første runde kom smitten inn via vinterturister fra utlandet. I neste runde spredte smitten seg trolig innenfra.

Naomichi Suzuki

SMITTESPREDNING: Guvernøren i Hokkaido Naomichi Suzuki erklærte unntakstilstand i Hokkaido 28. februar da koronaviruset spredte seg raskt på øya.

Foto: STR

Vanskelig å holde smitten nede over lengre tid

Ifølge professor Kenji Shibuya ved King's College i London kan man få kontroll over et virusutbrudd, dersom man setter inn kraftige tiltak tidlig.

Problemet oppstår om man åpner samfunnet for tidlig, og ikke følger opp med smittesporing og nok testing i etterkant.

Ifølge Shibuya er hovedlærdommen fra Hokkaido at selv om du lykkes med å slå ned smitten i første runde, er det vanskelig å isolere og holde smitten nede over lengre tid.

– Med mindre du utvider testkapasiteten, er det vanskelig å få oversikt over smittespredninga i samfunnet og i helsevesenet, sier professoren til BBC.

Frykter en halv million japanere kan dø

Hittil har Japan registrert 131 koronarelaterte dødsfall. Mer enn 8800 har påvist smitte, og koronaviruset sprer seg, skriver nyhetsbyrået AP.

16. april utvidet statsminister Shinzo Abe unntakstilstanden til å gjelde hele Japan.

I et verst-mulig-scenario frykter forskere at rundt 450.000 japanere kan dø av covid-19, dersom smitteverntiltakene ikke følges.

Ifølge Universitetet i Hokkaido, som står bak scenarioet, har det høye tallet blant annet sammenheng med at Japan har verdens eldste befolkning.

Mount Yotei ski resort

SKI: Hokkaido er kjent som en skidestinasjon som trekker turister fra utlandet. Første smitterunde kom trolig med turister utenfra. Dette bildet er fra Mount Yotei skireport i Niseko.

Foto: Jae C. Hong / Jae C. Hong

Norge kjemper med app og testing

6. april sa helseminister Bent Høie (H) at Norge har fått koronaepidemien under kontroll, etter drøye tre uker med de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid.

Bjørn Guldvog

USIKKER TID: – Vi må nok regne med at situasjonen ikke blir helt normal før vi har en god vaksine, eller behandling som gjør at denne sykdommen ikke blir så farlig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: Heiko Junge / NTB

Nå er spørsmålet om Norge klarer å holde smittespredninga lav, eller om vi risikerer en oppblussing som på Hokkaido.

16. april lanserte norske helsemyndigheter en ny smittestoppapp, som sammen med utvidet testing skal holde koronaviruset nede.

– Det som er om å gjøre nå er å finne raskt de som kan være smittebærere. De som har smitte må isoleres raskt. På den måten kan vi holde antallet smittede i befolkninga på et veldig lavt nivå, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Appen skal gjøre det lettere å finne de som kan være i risiko for å bli smittet. Samtidig øker Norge testkapasiteten for å raskere kunne avklare om en person er smittet.

Ifølge helsedirektøren er det «veldig vanskelig å spå hvordan ting blir framover».

– Men vi må nok regne med at situasjonen ikke blir helt normal før vi har en god vaksine, eller behandling som gjør at denne sykdommen ikke blir så farlig, sier Guldvog.

SISTE NYTT

Siste nytt