NRK Meny
Normal

Malaysisk politi: – Vi har identifisert én av passtyvene

Malaysiske myndigheter sier de jobber med å finne informasjon om alle passasjerene om bord på det savnede flyet. De har identifisert én av de to med stjålet pass.

Hoved

General Datuk Azharuddin Abdul Rahman er leder for sivil luftfart i Malaysia. Han sier at det pågår et storstilt etterretningssamarbeid for å få ut all informasjon om passasjerene om bord i flyet.

Det pågår et storstilt etterretningssamarbeid mellom Kina, USA og Malaysia hvor alt fra passasjerenes fingeravtrykk til mental helsetilstand sjekkes for å finne ut hva som kan ha skjedd med det savnede flyet, opplyste malaysiske myndigheter under en pressekonferanse i formiddag.

– Vi samarbeider med amerikansk og kinesisk etterretning om å finne all informasjon på alle passasjerer. Vi sjekker blant annet fingeravtrykk og den mentale helsehistorikken til piloten, opplyste leder for sivil luftfart i Malaysia, Azharuddin Abdul Rahman.

Etter pressekonferansen opplyste en malaysisk politisjef at de hadde identifisert én av de to personene om bord i flyet som reiste på stjålne pass.

Den identifiserte mannen er ifølge den malaysiske politisjefen Khalid Abu Bakar ikke fra Malaysia.

– Det er alt vi kan si nå. Vi undersøker fortsatt om de to kom inn i landet på lovlig eller ulovlig vis, sier han til AFP.

Søket utvides

Ifølge Rahman har de to passtyvene ikke asiatisk utseendet, slik det har vært meldt tidligere.

Under den siste oppdateringen om flyet sa Rahman at søket skal utvides fra i morgen. Deler av søket foregår på land.

– Søkeområdet er utvidet til Sør-Kinahavet, sa Rahman og la til at ved siden av å søke i havet mellom Malaysia og Vietnam søker de også på land i Malaysia og vest for Malaysia.

Analysene fra oljesølet man trodde kunne komme fra det savnede flyet viser at oljen ikke stammer fra et fly.

Gul gjenstand var blindspor

Vietnamesiske helikoptre sjekket en flytende gul gjenstand som kan være en redningsflåte fra det savnede malaysiske flyet.

– Vi har sendt skip for å verifisere objektet, men vi venter fortsatt på en tilbakemelding, sa Rahman.

Et vietnamesisk fly observerte den gule gjenstanden mandag morgen.

Gjenstanden viste seg imidlertid å være en del av en kabeltrommel dekket av mose. Et titall luft- og marinefartøyer fra sju land leter videre etter flyet, eller rester av det, i området mellom Malaysia og Vietnam.

Flere helikoptre dro ut til et området 140 kilometer sørvest for de vietnamesiske Tho Chu-øyene for å undersøke den gule gjenstanden.

En mann ser ut av vinduet under et søk utenfor øya Tho Chu i Vietnam

En mann ser ut av vinduet under et søk etter det savnede flyet utenfor øya Tho Chu i Vietnam.

Foto: KHAM / Reuters

Undersøker flere mistenkelige pass

Interpol opplyste søndag at minst to pass som er stjålet, ble brukt av passasjerer om bord på flyet. Den internasjonale politiorganisasjonen tilføyde søndag at den også undersøker andre mistenkelige pass.

De to passene som ble brukt, tilhører en østerriker og en italiener som begge har fått sine pass stjålet i Thailand i løpet av de siste to årene. Billetter skal ha blitt bestilt i de to europeernes navn 6. mars og utstedt i Pattaya i Thailand. Billettene gjelder reiser fra Kuala Lumpur til Beijing og videre til Europa.

Overvåkingskameraer på flyplassen har fanget opp de to passasjerene som brukte passene, og etterforskere i flere land forsøker nå å finne ut hvem de er.

Flyet som forsvant i Malaysia

Dette bildet fra 2011 viser flyet som er savnet mellom Malaysia og Vietnam, et Boeing 777-200ER.

Foto: Laurent Errera / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt