NRK Meny
Normal

Israel vil forlenge våpenhvile

Israel åpner for å forlenge våpenhvilen på Gazastripen som går ut fredag morgen. Men Hamas sier det ikke er noen enighet om en forlenget våpenhvile.

Slektninger av al-Ghol familien sørger under begravelsen

Slektninger av al-Ghol familien sørger over sine døde under begravelsen i Rafah. Familien skal ha blitt drept da en israelsk rakett traff huset deres.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Tirsdag morgen startet en 72 timer lang våpenhvile mellom Israel og Hamas.

En israelsk myndighetskilde sier onsdag kveld til nyhetsbyrået Reuters at Israel åpner for å forlenge våpenhvilen som går ut fredag morgen. Den israelske hæren sier også at den har trukket alle sine bakkestyrker ut av Gazastripen.

Hamas-talsmann Abu Marzouk sier det ikke foreligger noen enighet om å forlenge våpenhvilen på Gazastripen.

Det pågår fortsatt forhandlinger i Egypt for å få på plass en permanent våpenhvile mellom partene.

Jordan har de siste dagene latt sirkulere et forslag for sikkerhetsrådet om innføring av en varig våpenhvile koblet til en opphevelse av den israelske blokaden av Gazastripen, melder NTB.

Forslaget omfatter en gransking av angrepene mot FN-skoler som ble brukt som midlertidige leire for palestinere på flukt.

– Hamas ofrer sine egne

– Vi har gjort mye for å hindre at sivile blir drept. Hamas har gått uvanlig langt for å forsikre at sivile liv går tapt, sier Netanyahu under en pressekonferanse fra Jerusalem i dag.

Han anklager Hamas for å «la sivile liv gå tapt med vilje for å få sympati.»

– Hamas ofrer sine egne folk. Hamas ofrer sine barn. Og det bør de ikke få lov til å komme unna med. Ansvaret for denne tragedien ligger hos Hamas, sier Netanyahu.

Beklager tap av sivile

Benjamin Netanyahu i Tel Aviv august 2014

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gir Hamas all ansvaret for lidelsene i Gaza.

Foto: Oded Balilty / Ap

Den israelske statsministeren forsvarte Israels kamphandlinger under den måneds lange krigen mot Hamas på Gazastripen.

Han sier Israels offensiv mot Gaza var berettiget og sto i forhold til Hamas' rakettangrep.

– Jeg mener handlingene var berettiget og proporsjonalt. Men vi føler likevel en dyp anger for alle liv som har gått tapt. Vi føler dyp anger for hvert eneste liv som har gått tapt, sier Netanyahu.

– Hadde Hamas akseptert den samme våpenhvilen den 15. juli, hadde 90 prosent færre liv gått tapt, sier Netanyahu.

Samtidig sa han at det er viktig at de palestinske selvstyremyndighetene blir en del av løsningen for Gazastripen.

Store sivile tap

Over 1.800 palestinere er drept og 9.320 såret siden starten på Israels offensiv 8. juli, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Minst 392 av de døde på Gaza-stripen er barn, opplyser UNICEF. Det reelle tallet er etter alt å dømme høyere da mange ikke er identifisert ennå og flere er ikke hentet ut av ruinene på grunn av angrep.

Israel har mistet 64 soldater og to sivile siden offensiven startet, og 1.520 soldater er lagt inn på sykehus. Også en thailandsk landbruksarbeider i Israel er drept.

– Dette må ta slutt

De humanitære behovene på Gazastripen er enorme etter fire uker med israelske angrep.

Gjenoppbyggingen på Gazastripen vil koste nærmere 40 milliarder kroner, ifølge palestinernes visestatsminister Mohammed Mustafa.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttalte på et ekstraordinært FN-møte at verdensorganisasjonen igjen er innstilt på å bidra til gjenoppbygging av Gaza, men at det nå er siste gang.

– Dette må ta slutt. Den meningsløse voldsspiralen med lidelse i Gaza og på Vestbredden, så vel som i Israel, må brytes. Må vi virkelig fortsette som dette: bygge, ødelegge, bygge og ødelegge igjen, spurte Ban retorisk.

Ifølge FN-organet OCHA er 475.000 mennesker internt fordrevet på Gazastripen.

FNs Midtøsten-utsending Robert Serry sa at ødeleggelsene nå er verre enn under krigen i 2008–2009. Minst tolv sykehus er ødelagt, og fem av dem er stengt. Nesten 900 hus er helt eller i stor grad ødelagt, ifølge OCHA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt