Israel revurderer Gaza-blokaden etter internasjonalt press

Israel skal nå vurdere å la forsyninger komme sjøveien til Gazastripen, etter kontroll i israelske havner.

Israelske soldater ser på medisinsk utstyr

Israelske offiserer ser på medisinsk utstyr funnet om bord på ett av skipene fra Gaza-konvoien, som ble bordet og deretter ble ført inn til Ashdod i Israel 1. juni 2010.

Foto: DAVID BUIMOVITCH / Afp

Israelske myndigheter har hittil insistert på at Gaza-blokaden er nødvendig for å trygge landets sikkerhet.

Det til tross for massiv fordømmelse etter aksjonen mot en hjelpekonvoi på vei til Gaza mandag.

FNs generalsekretær krever at Israel hever blokaden. Også Obama-administrasjonen har bedt om en «ny tilnærming» til Gaza-spørsmålet.

Torsdag kveld sier en anonym regjeringskilde til The New York Times at myndighetene ser på «nye måter» Gaza kan få forsyninger på.

Myndighetene ønsker å legge til rette for at sivile forsendinger kan komme inn i Gaza. Samtidig er Israel fortsatt fast bestemt på at alle skip på vei til Gaza må inspiseres for å hindre smugling av våpen og andre våpen, ifølge kilden.

Uttalelsen sammenfaller med informasjon fra den israelske fjernsynskanalen Kanal 2 torsdag kveld. Ifølge TV-kanalen har Israels statsminister Benjamin Netanyahu foreslått å lette på blokaden av Gazastripen.

Netanyahus forslag skal være fremsatt overfor Tony Blair, Midtøsten-kvartettens utsending. Forslaget går ut på at FN-inspektører skal kontrollere skip på vei til Gazastripen i israelske havner, før skipene kan fortsette mot Gaza.

Israel vil kreve at både våpen, stål og andre varer som myndighetene mener kan ha militære formål, blir holdt tilbake.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt