Israel lemper på Gaza-blokaden

Israel har vedtatt å lempe på blokaden av Gaza-stripen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu informerer om at Israel lemper på blokaden av Gaza-stripen.

Foto: LIOR MIZRAHI / Afp

israel skal, ifølge nyhetsbyrået AFP, blant annet lempe på varer som kan sendes inn på Gaza-stripen.

Israel har fått hard kritikk for sin blokade av Gazastripen, som sliter med mangel på alt fra byggevarer til drivstoff.

Det israelske sikkerhetskabinettet var samlet torsdag for å diskutere blokaden og gjorde vedtaket som lemper på restriksjonene av varer til sivilbefolkningen.

Den omstridte blokaden har igjen kommet i søkelyset etter at ni personer ble drept da israelske soldater aksjonerte mot en konvoi med nødhjelpsforsyninger til Gazastripen i slutten av mai.

I en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor kommer imidlertid Israel til å fortsette med sine «sikkerhetsprosedyrer for å hindre innførsel av våpen og annet militært matriell».

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt