Islamsk Råd: – Skvatt i stolen av biskop-uttalelser

Stavanger-biskop Erling Pettersen mener norske muslimer må komme med klarere tale, og forsvare ytringsfriheten. – Har han ikke fulgt med på hva vi har gjort, spør Islamsk Råd.

Mehtab Afsar og Erling Pettersen

Mehtab Afsar mener biskop Erling Pettersen bør trekke tilbake sine uttalelser om at muslimske ledere må komme med klarere tale.

Foto: Scanpix

– Jeg ønsker klar tale fra muslimer i Norge og i Stavanger om at de forplikter seg til det som er våre felles norske verdier, der ytringsfriheten er helt uvurderlig, sa biskopen til NRK.

– Muslimske ledere må våge å snakke om disse konfliktene, fortsatte biskopen.

Erling Pettersen

Biskop Erling Pettersen frykter det han omtaler som en dødskult.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Erling Pettersen snakket også om en islamsk «dødskult», som ikke skyr noen midler for å fremme Guds rike på jord, og som er på vei inn i flere europeiske storbyer.

Frykter økt religiøs spenning

Stavangerbiskopen er leder av Mellomkirkelig Råd og dermed kirkens fremste talsmann for internasjonale spørsmål. Han er dypt bekymret for de religiøse konfliktene i Europa.

– Innenfor islam er det mange grupper som ikke vil fred. Det som har skjedd i Paris, og som vi har sett i Sverige og Tyskland, er ytterliggående grupper som bekrefter hverandre. Deres linje er ikke preget av dialog, men konfrontasjon. Av konflikt og vold, sier Pettersen.

Biskop Erling Pettersen har vært dypt involvert i dialog med muslimske ledere i sitt eget bispedømme, Stavanger, og han legger vekt på at det også finnes en retning innenfor islam i Europa, som vil ha dialog og finne sin plass i det europeiske hus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mehtab Afsar

Mehtab Afsar (i midten) og andre muslimske ledere under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah i fjor sommer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg skvatt i stolen

Uttalelsene fra biskopen vekker sterke reaksjoner hos muslimske ledere.

– Jeg hadde ikke forventet dette av en norsk biskop. Jeg skvatt i stolen da jeg leste dette i dag, sier generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar.

– Ved å si at han vil ha klar tale fra muslimer i Norge, så undergraver han først og fremst det arbeidet som vi har gjort, og gjør, på området, og for det andre så sår biskopen tvil om at muslimer ikke forholder seg til verdier som ytringsfriheten. Han lar seg faktisk rive med i strømmen av en uberettiget kritikk av muslimer, mener Afsar

– Han viser en ovenfra-og-ned-holdning, noe en biskop burde holde seg for god til. Han må virkelig orientere seg om hvilket arbeid som gjøres både i Norge, og i Stavanger der vi blant annet arrangerte en demonstrasjon mot IS.

Generalsekretæren viser til at Islamsk Råd Norge i over 20 år har hatt dialog med blant annet Mellomkirkelig Råd, som Pettersen altså er leder for. Han mener norske, muslimske ledere gang på gang, over flere år har tatt avstand fra ekstremisme og terror

I 2011 utarbeidet Mellomkirkelig Råd og Islamsk Råd Norge en felles uttalelse mot religiøs ekstremisme, derfor stiller Afsar spørsmål ved biskopens uttalelse.

– Jeg holdt på å ringe biskopen i dag, men jeg har ikke hatt tid. Hvordan mener han at vi skal ta klarere avstand? Vi har sagt at vi fordømmer dette på det aller sterkeste. Med hvilket språk vil han at vi skal si det?

LES OGSÅ: Ber muslimske ledere komme på banen

– Ytringsfrihet er ingen særegen norsk verdi

Afsar lar seg heller ikke begeistre over Pettersens uttalelser om at muslimer må forplikte seg mer til ytringsfriheten.

– Det blir feil å snuble i denne tråden, ved å si at «nå må muslimene kjempe for ytringsfriheten.» Muslimene kjemper for ytringsfrihet. Muslimene elsker ytringsfrihet. Og om det er noen som virkelig har blitt provosert og trakassert, så er det nettopp muslimer de siste tjue årene. Hets av muslimer og islamofobi har slått rot i samfunnet, og det er et stort problem, sier Afsar.

Han sier ytringsfriheten ikke er noen særegen norsk eller europeisk verdi.

– Det er en universell verdi. Men med ytringsfrihet følger også ytringsansvar. Muslimer går ikke rundt og snakker nedlatende og krenkende om andres tro, og det skal vi aldri gjøre. Men vi forventer da også at det i det minste vises respekt for profeten Mohamed, ved å ikke tegne ham som et dyr.

– Jeg håper at biskopen nå vurderer å trekke sin uttalelse tilbake, avslutter Afsar.

SISTE NYTT

Siste nytt

Økende press på verdens største regnskog.

Lover å bevare regnskogen – hugger stadig mer

Avskogingen i Amazonas har økt med 76 prosent siden Jair Bolsonaro ble president i Brasil. Det sier den kjente miljøkommentatoren Marcio Astrini i et intervju med NRK