NRK Meny
Normal

IS-angrep mot tyrkisk grensepost

For første gang angrep militante opprørere i Den islamske staten (IS) en grensepost mellom Tyrkia og Syria lørdag, ifølge en observatørgruppe og tyrkiske tjenestemenn. IS kan ha også ha utført angrep fra Tyrkisk side av grensen, noe tyrkiske myndigheter benekter.

Laster kart, vennligst vent...

Her, ved grensebyen Kobani, eller Ayn al-Arab på arabisk, skal angrepet fra IS ha funnet sted. Det er første gang en grensepost mot Tyrkia blir angrepet.

Det skal være en kurdiskkontrollert grensepost som ble angrepet av IS.

– Det brøt ut kamper for første gang i området etter to jihadistangrep ved daggry mot grenseposten som skiller Tyrkia og Kobani, sier Rami Abdulrahman, som leder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Den kurdiske grensebyen Ayn al-Arab er også kjent som Kobani.

Det kommer motstridende opplysninger om hvorvidt IS har vært inne i Tyrkia eller angrepet fra syrisk side. En tyrkisk tjenestemann sier det ble hørt to eksplosjoner «på den syriske siden av grensen», mens SOHR hevder islamistenes angrep kom fra den tyrkiske siden av grensen.

En selvmordsbomber detonerte en bil med sprengstoff og en annen utløste et selvmordsbelte, ifølge SOHR.

Nølende grenseåpning fra Tyrkia

Nyhetsbyrået AP melder også om IS-angrep fra tyrkisk side. En kurdisk tjenestemann sier til byrået at «IS brukte å angripe byen fra tre kanter, men i dag angriper de oss fra fire». Det er ikke bekreftet om disse opplysningene stemmer.

Tyrkia, som i en tidlig fase av borgerkrigen i Syria støttet syriske opprørsgrupper, har nølt med å åpne grensene fra Tyrkia inn til Kobani for at kurdiske krigere skal kunne reise inn for å delta i krigen mot IS. Mange kurdere har derfor hevdet at Tyrkia støtter IS.

Tyrkia og kurdiske grupper har en lang, konfliktfylt historie, og Tyrkia frykter at kurdernes kamp mot IS skal forsterke deres ønske om en egen kurdisk stat.

IS startet sin offensiv mot Kobane for over to måneder siden, men kurdiske soldater har kjempet imot med luftstøtte fra en USA-ledet koalisjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt