Iransk skip med nødhjelp på vei til Gaza

Det første iranske skipet med nødhjelp til Gaza er på vei, opplyser iransk radio. Skipet forlot Iran søndag.

Stranden i Gaza

– Iran vil fortsette å sende skip til Gaza så lenge Israels blokade fortsetter, sier en iransk talsmann.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

I tillegg sender Iran enda et skip til Gaza fredag. Det skal være lastet med mat, byggematerialer og leker.

– Iran vil fortsette å sende skip til Gaza så lenge Israels blokade fortsetter, sier en talsmann i en iransk forening som jobber med å forsvare den palestinske nasjonen ifølge Reuters.

Israel har lenge beskyldt Iran for å forsyne Hamas med våpen, men myndighetene i Iran sier de forsyner Hamas med moralsk støtte.

Kunngjøringen om at skipet er på vei, kommer to uker etter at Israel angrep en nødhjelpskonvoi og drepte ni aktivister.

– 100.000 iranere har meldt seg

Ungdomsorganisasjonen til Røde halvmåne i Iran hevder 100.000 iranere har meldt seg som frivillig mannskap på nødhjelpsbåtene til Gaza.

– Ett skip vil bli lastet med gaver fra folket, og det andre vil transportere hjelpearbeidere. Skipene vil bli sendt til Gazastripen innen slutten av uka,sa leder Abdolraouf Adibzadeh i Irans Røde Halvmåne til IRNA søndag kveld.

– Frivillige som ønsker å reise til Gazastripen for å hjelpe det undertrykkede folket i det okkuperte Palestina, kan besøke Røde Halvmånes hjemmeside for å registrere seg, sa han.

Den tidligere trusselen fra Revolusjonsgarden, om å eskortere nødhjelpsskipene militært, blir samtidig avvist av nestlederen for garden, general Hossein Salami.

– Noe slikt står ikke på vår dagsorden, skal han ha sagt til nyhetsbyrået IRNA mandag.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt