NRK Meny
Normal

Iran tredobler anrikingen av uran

Iran vil øke landets produksjon av kjernefysisk brensel i 2011. Kunngjøringen fordømmes av det vestlige samfunnet.

President Mahmoud Ahmadinejad besøkte Natanz i 2008

President Mahmoud Ahmadinejad besøkte anlegget i Natanz i 2008.

Foto: Anonym/SCANPIX / Ap

Den iranske regjeringen planlegger å tredoble sin kapasitet for å anrike uran i 2011.

Landets anriking av uran foregår for tiden i byen Natanz, men nå bekrefter regjeringen at de vil overføre 20 prosent av produksjonen fra Natanz-området til det nyere Fordo-området, som ligger sørvest for hovedstaden Teheran.

Det skal sjefen for Irans atomenergibyrå, Fereydoon Abbasi Davani, ha sagt til statlige medier etter et regjeringsmøte i Teheran onsdag.

Fordo-området, som ligger under jorden i et fjell nær den hellige byen Qom, ble oppdaget av vestlige spioner i 2009. Fram til nå har Iran kun erkjent at dette området eksisterer, men ikke at det skal brukes i forbindelse med kjernefysisk produksjon.

– Under oppsyn av IAEA

Abbasi sier at overføringen vil skje under oppsyn av FNs International Atomic Energy Agency (IAEA).

Kontroll av kjernefysisk materiale er en viktig del av etatens vern mot spredning av kjernefysiske våpen.

Abbasi Davani har også sagt til statlige medier at iranske vitenskapsmenn har gjennomført forskning på en ny generasjon sentrifuger, som brukes til anriking av uran, og at disse snart vil være ferdig installert i Fordo.

En tjenestemann for IAEA i Wien sier han visste om rapportene, men at han ikke vil kommentere saken.

– Kun til energiproduksjon

Ifølge den iranske regjeringen skal uranet kun brukes til å produsere energi, men flere vestlige land stiller seg kritisk til utsagnet, og mener Iran planlegger et nytt våpenprogram.

Uran kan bearbeides slik at det lager drivstoff for atomkraftverk, men det kan også brukes til å lage atombomber hvis stoffet er tilstrekkelig anriket.

– Brudd på folkeretten

Frankrike fordømte onsdag Irans kunngjøring, og anklager regjeringen for gjentatte brudd på folkeretten.

– Iran må umiddelbart slutte å bryte vedtak fra FNs-sikkerhetsråd, sier en talsmann fra det franske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

– Kunngjøringen er kun en provokasjon, og den øker allerede de eksisterende bekymringene til det internasjonale samfunnet, sier talsmann Bernard Valero.

Iran skal allerede i februar ha advart IAEA om at Fordo-området var klart for de urananrikende sentrifugene, og at de ville bli satt i drift nå i juni.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt