Hopp til innhold

– Annans nye plan er som å tro at julenissen kommer hver eneste dag

Mens internasjonale diplomater står maktesløse og ser på, strømmer våpnene inn i Syria. I går ble på nytt kvinner og barn massakrert i landet. Nå blir FNs spesialutsending Kofi Annans nye forslag til løsning karakterisert som håpløst.

FNs spesialutsending til Syria, Kofi Annan.

FNs spesialutsending Kofi Annan ønsker at et kontaktgruppe med blant annet Iran og USA skal komme til enighet om Syria.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Kai Kverme

Kai Kverme fra Universitetet i Oslo tror opposisjonens våpen mest sannsynlig kommer fra Irak.

Foto: Nyhetsspiller

Ifølge diplomatiske kilder i FN vil Annan nå forslå en «kontaktgruppe» som sammen skal komme frem til løsninger som er spiselige for Russland og Kina.


– Det blir jo spennende å høre hva Annan har å si til FN i dag, men å tro at en kontaktgruppe med blant annet Iran og USA skal komme til enighet er som å tro at julenissen kommer hver dag. For Iran kommer aldri til å gå med på en løsning som krever at Assad må trekke seg, og USA og mange andre land krever Assads avgang. Så en enighet vil være helt illusorisk, sier Syria-ekspert ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme til NRK.no.

Et nytt Rwanda

Når verdens mektigste ledere skal møtes til G20-toppmøte i Mexico senere i juni er det også ventet at Syria vil være på dagsorden.

– Det er jo nesten fascinerende å se hvordan resten av verden bare kan sitte å se på det som skjer i Syria, men vi har jo tidligere, som for eksempel i Rwanda og i Bosnia, opplevd hvordan verden ser veldig mye før de griper inn, sier Kverme.

Bare to uker etter den blodige Houla-massakren kom det i går meldinger om en ny grufull massakre på kvinner og barn, denne gangen i provinsen Hama.

Ifølge menneskerettighetsgruppen Syrian Observatory for Human Rights skal 55 mennesker ha blitt drept i landsbyen Mazraat al-Qabeer. Flesteparten kom fra den samme familien.

– Vi har fått bekreftet identiteten til 49 av ofrene, nesten alle var i slekt. Blant disse var 18 kvinner og barn, forteller Rami Abdel Rahman fra den London baserte gruppen.

Aktivister og opposisjonen var tidlig ute og la skylden på regimevennelige styrker. Dette skjedde bare timer før gruppen «Syrias venner» holdt sitt møte i Istanbul noen mil lenger nord.

FN-observatør i Houla

Etter masskeren i Houla var FN på plass og observerte det som hadde skjedd.

Foto: HO / Afp

Hva som skjedde da sivile ble meid ned sent i går kveld er fortsatt usikkert. Myndighetene avviser, slik de også gjorde etter Houla-massakren, at de står bak.

Etter massakren i slutten av mai erklærte de væpnede opprørerne i Syria at de ikke lenger føler seg forpliktet av FN og Den arabiske ligas fredsplan for landet. En fredsplan den norske generalmajoren Robert Mood er satt til å overvåke.

I dag får NRK bekreftet at en gruppe FN-observatører er på vei til Hama, for med egne øyne og uten våpen se hva som har skjedd der, men de skal ha blitt stoppet av syriske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hektisk diplomati

For verken fredsplanen eller utplasseringen av 300 observatører fra FN har kunnet forhindre en opptrapping av volden i landet, og frykten er nå stor for at konflikten i Syria vil utvikle seg til full borgerkrig.

Et hektisk diplomati pågår nå for å unngå mer blodsutgytelse, men det uten at stormaktene er klart å bli enige om veien videre.

For samtidig med at vestlige og arabiske land kun ble enige om nye møtetidspunkter under sine «Syrias venner»-møte i Tyrkia, herjer krigen litt lenger sør.

Deltakerne på møtet i Istanbul drøftet riktignok «nye skritt» overfor Syria, opplyser det tyrkiske vertskapet. Som blant annet hvordan en maktoverføringsprosess kunne lede fram til et demokratisk Syria, men Kina og Russlands vetorett setter en effektiv stopper for videre arbeid i Sikkerhetsrådet.

Annans håp om en bred «kontaktgruppe» blir møtt med hoderisting.

Vil trappe opp

Syrias nasjonalråd, som hele tiden har ropt etter internasjonal militærstøtte varsler nå en opptrapping av konflikten og ber opprørene i Syrias frie hær om å «øke innsatsen på slagmarken» for å beskytte sivile syrere mor angrep.

Området som i går ble angrepet har i flere dager vært omringet av syriske styrker, og ifølge lokale aktivister så startet angrepet i går.

– Rakettene traff boliger, og flere hus begynte å brenne. Så kom militssoldatene inn og begynte å skyte og drepe folk, forteller en aktivist i Hama.

Angivelige bilder av drepte etter massakeren i Hama

Angivelige bilder av drepte etter massakren i Hama i går.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det er for det meste sunnimuslimer som bor i landsbyen, mens de i omkringliggende områder for det meste bor alawitter.

Syrias president Bashar al-Assad er selv alawitt. Den sjiamuslimske sekten har en dominerende stilling i det syriske samfunnet.

Våpen strømmer inn

Fra alle kanter strømmer nå våpen inn i landet. I forrige uke skal et russisk lasteskip fullastet med våpen ha blitt losset i havnebyen Tartus, ifølge Human Right Watch. Og USAs utenriksminister Hillary Clinton uttrykte sterk bekymring for våpenimporten under hennes Oslo-besøk på fredag.

– Hva disse våpnene blir brukt til, kan vi ikke si noe om med nøyaktighet. Men vi er svært bekymret over at Russland fortsetter å levere våpen til Syria, på tross av verdenssamfunnets arbeid for å innføre sanksjoner, sa Clinton da.

– Regimets våpen komme i all hovedsak fra Russland og Iran. Opposisjonens derimot er litt mer broket. Noe kommer fra Libanon og noe fra Tyrkia, men trolig kommer det meste fra Irak, sier Kverme.

Litt lenger sør ligger Israel som har vært i krig med Assads Syria, men som har holdt en lav profil om forholdene i landet siden opprøret startet for et år siden. Nå mobiliserer det israelske forsvaret langs grensen og forbereder seg på Assads-regimets fall.

– Disse hendelsene i Syria tvinger verden til å gå til aksjon, ikke bare snakk. Dette er forbrytelser mot menneskeheten, og det internasjonale samfunnet må ikke bli stående på sidelinjen, sa Barak etter Houla-massakren, og frykter nå at militante islamister kan få tilgang til store mengder våpen.

Fra blant annet nabolandet i øst, Irak.

Under Irakkrigen i 2003 gikk våpnene motsattvei. Den gangen smuglet militante islamister og USA-fiendtlige opprører våpen fra Syria til Irak. Nå mener mange at ruten er snudd og at våpnene er på vei tilbake over grensen.

– Irak er et land som svømmer over av våpen og det ville være naivt å tro at ikke våpen kommer over den lange og til dels ukontrollerte grensen. Dette er ikke bekreftet av noen, men det vi vet er at mange av våpnene i Libanon kommer fra Irak, sier Kverme.

Assad har tiden på sin side

Og i nord ligger Tyrkia som har vært Det syriske frie hærens base siden opprøret startet, og der vaktposter og smuglerruter har vært plassert ut siden opprørets første dager.

– Så har også avhoppere fra regjeringshæren tatt med seg sine våpen og så har det også kommet meldinger om at opposisjonen har kjøpt våpen fra regjeringsstyrkene, sier Kverme.

Og mens uskyldige sivile blir drept skal Kofi Annan i dag orientere FN om situasjonen i landet. Han har tidligere uttalt at han er svært bekymret for situasjonen og at han ikke har noen plan-B, nå kan hans forslag til en ny gruppe bare føre til at konflikten trekker ut i tid.

– Kontaktgruppen kan ende opp som totalt bortkastet tid, og en det er bare en vinner med uthalingen av tiden, og det er Assad, sier Kverme.

SISTE NYTT

Siste nytt