Hopp til innhold

Indias statsminister beskyldes for å dele persondata med amerikanske selskap

Indias statsminister Narendra Modis offisielle mobilapplikasjon har havnet i samme uføre som Facebook. Appen beskyldes for å dele persondata ulovlig.

Narendra Modi

Indias statsminister Narendra Modis beskyldes for å dele persondata uten samtykke. Her sammen med Ivanka Trump under åpningen av the Global Entrepreneurship Summmit i Hyderabad i november i fjor.

Foto: MONEY SHARMA / AFP

Saken ble offentlig kjent i India etter at en forsker ved nettsikkerhet anklaget statsministerens offisielle app for uten samtykke å dele brukernes personlig data med et annet internettdomene.

Domenet er blitt sporet til et amerikansk firma.

Anklagene er blitt støttet av faktasjekknettstedet AltNews og TV-kanalen NDTV.

Narendra Modi

Indias statsminister Narendra Modi beskyldes for å ulovlig dele persondata. 

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Kraftig kritikk

Lederen for det ledende opposisjonspartiet i India, Rahul Gandhi, har gått hardt ut mot statsminister Modi i etterkant av anklagene.

Via en rekke syrlige tweets anklager Gandhi statsministeren for å samarbeide med amerikanske selskap. Blant annet har han tvitret:

«Hei, mitt navn er Narendra Modi. Jeg er statsminister i India. Når du melder deg på min offisielle app, vil jeg gi all data om deg til mine venner i Amerika».

Laster Twitter-innhold

«Twitter-krig»

Anklagene har ført til en «Twitter-krig» mellom de politiske partiene i India.

Regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) hevder dataene som er samlet inn, utelukkende er brukt som datagrunnlag for analyser.

Narendra Modi

Indias statsminister Narendra Modi og Ivanka Trump åpnet the Global Entrepreneurship Summmit i Hyderabad i november i fjor.

Foto: MONEY SHARMA / AFP

Gandhi og hans opposisjonsparti Indian National Congress, fester liten lit til denne forklaringen.

«Han er The Big Boss, som liker å spionere på indere», tvitret Gandhi mandag.

Laster Twitter-innhold

Kontroversene rundt Modis app speiler på mange måter den internasjonale skandalen rundt sosiale medier-giganten Facebook og det britiske analyseselskapet Cambridge Analytica.

SISTE NYTT

Siste nytt