Normal

Ikke britisk folkeavstemming om EU

Underhuset i det britiske parlamentet har avvist et forslag om å holde en folkeavstemming om Storbritannias EU-medlemskap.

David Cameron

Statsminister David Cameron advarte sine partifeller mot å støtte forslaget om folkeavstemming

Foto: PA / Ap

Forslaget ble avvist med 483 mot 111 stemmer. Statsminister David Cameron presset sin egen konservative underhusgruppe der mange støttet forslaget.

Cameron argumenterte med at britene trenger en sterk stemme i Europa for å beskytte handel og økonomiske interesser mens lederne i eurosonen forsøker å løse finanskrisen.

Verken regjeringspartneren Liberaldemokratene eller Labour støttet forslaget og det var ikke ventet at det skulle bli vedtatt. Likevel stemte altså 111 representanter for det, noe som betyr at mange konservative parlamentarikere må ha trosset Cameron og stemt for å holde folkeavstemmingen.

To regjeringsrådgivere var blant opprørerne mot Cameron. Nå kan de regne med å miste jobben, melder BBC .

Avstemningen kom fordi over 100.000 velgere hadde krevd det. Forslaget hadde tre spørsmål som velgerne skulle ha svart på dersom det hadde kommet til en folkeavstemning:

  • Skal Storbritannia fortsatt være EU-medlem?
  • Skal Storbritannia melde seg ut?
  • Skal Storbritannia reforhandle medlemskapsavtalen?

Avstemningen i Underhuset var ikke bindende, slik at regjeringen uansett ikke var tvunget til å gjennomføre en folkeavstemming.

Den konservative parlamentarikeren David Nutalli, som fremmet forslaget, argumenterte i den fem timer lange debatten med at 40 millioner stemmeberettigede briter aldri var blitt spurt om sitt syn på Europa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt