NRK Meny
Normal

Rafa (11) og søskene hennes unnslapp bombene i Homs

Familien til Rafa (11) turte ikke å være å være igjen i Homs da de ble truet med å bli skutt dersom de ikke reiste.

Syriske flyktninger i Jordan

Rafa (bakerst t.h.) og søsknene er glade for å være i Jordan, men de vil helst hjem til Syria så fort som mulig.

Foto: Anders Nordstoga / CARE

Syrisk flyktning i Jordan

11 år gamle Rafa måtte flykte fra krigen i Homs. Nå bor hun i Amman.

Foto: Anders Nordstoga / CARE
– Vi måtte skynde oss. Vi kunne ikke ta med oss noe, ingen klær, ingen leker, heller ikke dukken som jeg alltid har med meg, sier hun.

Informasjonsrådgiver Anders Nordstoga i hjelpeorganisasjon Care møtte Rafa da han var i Jordans hovedstad Amman tidligere denne måneden. Der bor mange tusen syrere, som i likhet med Rafa har flyktet fra borgerkrigen i Syria.

Sammen med familien sin reiste Rafa først til Damaskus, før de dro sørover og prøvde å krysse grensen. Det var alt annet enn enkelt. Det syriske politiet nektet dem utreise.

Betalte med klær

Ferden gikk så videre til Daraa, før de klarte å krysse grensen om natten sammen med soldater fra opposisjonen.

– Vi måtte betale dem med klærne våre. Det var kupert terreng og vi gikk i mange timer. Barna var vettskremte. De fikk beskjed om ikke å lage en lyd og aldri stanse, forteller moren.

Etter å ha tatt seg inn i Jordan, ble familien innlosjert i flyktningleiren Zaa’tri i to uker, før de greide å komme seg til Amman. Faren jobber nå med å lage matpakker til flyktningleirer, men pengene strekker ikke til. De er avhengig av støtte fra hjelpeorganisasjoner for å klare seg.

I løpet av den neste måneden vil Care gi pengestøtte til om lag 20.000 flyktninger, slik at de kan betale for det mest nødvendige, som mat, husleie, varmeovner, varme klær og tepper.

– Vi gir også psykososial støtte til flyktninger som sliter med traumatiske opplevelser fra Syria. Mange har vært vitne til forferdelig vold og familiemedlemmer er blitt drept, sier Nordstoga.

Antallet flyktninger øker

Den siste tiden har nabolandene til Syria opplevd en voldsom økning i strømmen av flyktninger. Fredag opplyste FNs høykommissær for flyktninger UNCHR at over 440.000 syrere har registrert seg som flyktninger i Syrias naboland. Antallet er nesten doblet siden september.

– I tillegg er det hundretusenvis av syrere som ikke har registrert seg, sier UNHCR-talsmann Adrian Edwards.

UNHCR har for øyeblikket registrert 127.420 syriske flyktninger i Libanon, 125.670 i Jordan, 123.746 i Tyrkia, 55.685 i Irak og 9.734 i nordafrikanske land, skriver NTB.

UNHCR beskriver flyktningene som mer skremt enn hva som har vært tilfelle tidligere, spesielt kvinnene.

Ødelagt bygning i Dar Al Shifa

Ødeleggelsene etter borgerkrigen i Syria er store. Dette bildet viser et ødelagt sykehus i byen Aleppo (25. november).

Foto: ZAIN KARAM / Reuters

Flykter i all hast

– Det er en svært kritisk situasjon. Det er familier som har flyktet i all hast da hjemmene deres ble beskutt eller bombet. Noen har slektninger som støtter dem i Jordan, men de fleste har liten eller ingen mulighet til å forsørge seg. De har ingen penger til mat, brensel eller husvære. De er helt avhengige av støtte for å klare seg, sier Nordstoga til NRK.no.

Ifølge Care bor over 80 prosent av de syriske flyktningene i Jordan i byområder. Der må de leie stadig mer nedslitte leiligheter, etter hvert som markedet sprenges.

– Noen bor med slektninger, gjerne 15–20 personer i små boliger. Ved siden av vansker med å skaffe mat og vann, er kulda i ferd med å bli et stort problem. De fleste flyktningene mangler varmekilder, varme klær og tepper. Boligene har ofte hull både i vegger og tak, sier Nordstoga.

Klasebomber mot barn

Klasevåpen i Syria

I den syriske byen Taftanaz viser innbyggere frem en klasebombe, som inneholdt flere små eksplosiver.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Samtidig med at Syrias naboland opplever en økning i strømmen av flyktninger, skal det være over 1,5 millioner mennesker på flukt internt i Syria. De prøver så godt de kan å unngå den dødelige borgerkrigen som herjer landet.

Mandag kom det meldinger fra Syria om at ti barn ble drept i et flyangrep hvor det ble brukt klasebomber.

Barna skal ha blitt drept mens de lekte i en landsby like utenfor hovedstaden Damaskus.

Videoopptak gjort av aktivister i landsbyen, viser to livløse jenter som ligger i en gate. En gråtende kvinne løfter opp den ene jenta og klemmer henne.

I helgen skal regjeringsstyrkene også ha bombet skoler i et område kontrollert av opprørere utenfor hovedstaden. Statlige medier hevder at de syriske opprørere brukte skolene som oppholdssted.

Over 40.000 mennesker er blitt drept i borgerkrigen i Syria siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet i mars i fjor, ifølge aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt