NRK Meny
Normal

Fryktløse Felix har hoppet fra 39 kilometers høyde

Østerrikeren Felix Baumgartner har slengt seg ut fra 39 kilometers høyde og har dermed utført det høyeste og raskeste frie fallet i verden.

Felix Baumgartner overlevde hoppet og har gjennomført det høyeste fallskjermhoppet i historien. Hele stuntet ble sendt direkte på internett slik at hele verden kunne overvære begivenheten.

TV-bildene fra statosfæren var mildt sagt nervepirrende – like etter klokken 20 norsk tid åpnet 43-åringen døren til kapselen og klatret ut på plattformen for å hoppe.

– Jeg vet at hele verden ser på nå, og jeg skulle ønske alle ser hva jeg ser. Noen ganger må man dra veldig høyt for å se hvor liten man er. Nå drar jeg hjem, sa Felix før han hoppet.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Østerrikeren Felix Baumgartner har slengt seg ut fra 39 kilometers høyde og har dermed utført det høyeste og raskeste frie fallet i verden. Se bildene fra Felix sitt perspektiv

Rekordhoppet til Felix Baumgartner - Se bildene fra Felix sitt perspektiv

– Jeg ville komme tilbake levende

Først steg eventyreren opp til rett høyde i stratosfæren ved hjelp av en gigantisk heliumballong. Turen opp tok mellom 2,5 til 3 timer, mens det frie fallet tok fire minutter og 22 sekunder. Han utløste skjermen cirka 2900 meter over havet.

Østerikeren landet trygt på bakken i New Mexico i 20.20-tiden norsk tid, til vill jubel for Felix' familie som omfavnet hverandre i glede. Felix hevet armene i seiersglede da han forsto at stuntet var vellykket.

– Jeg var så ydmyk da jeg sto på toppen av verden. Jeg tenkte ikke på å slå rekorder, det eneste jeg ville var å komme tilbake levende. Jeg ville ikke dø fra familien og kjæresten, sier Baumgartner til pressen søndag kveld.

– Dette var tøft, tro meg. Jeg hadde ikke forestilt meg hvor tøft det kom til å bli.

Felix begynte å snurre kraftig rundt flere ganger under fallet og et lite øyeblikk fryktet han at det skulle gå galt. Dette kunne i verste fall endt med at han mistet bevisstheten og skadet alt fra synet til hjernen, hjertet og karsystemet.

– Fallet startet veldig godt. Deretter begynte jeg å spinne, noe jeg var forberedt på, men det var vanskelig å komme ut av det, sier Baumgartner.

Han fikk stabilisert seg ved å strekke ut den ene armen og hadde kontroll da han utløste fallskjermen.

Kan ha brutt lydmuren

Felix' familie

Felix' mor Eva Baumgartner med flere familiemedlemmer var lettet over at stuntet gikk bra.

Alt tyder på at Felix har brutt lydmuren, noe som var målsettingen hans. Men dette vil først bli fastslått om noen dager, når vitenskapsfolk har gått gjennom fartsmålingene. Ifølge målingene skal han på det meste ha rast nedover i 1137 kilometer i timen.

Fritt fall-rekorden hans må formelt godkjennes av Federation Aeronautique International (FAI).

Målingene viser at han hoppet fra en høyde på 39.045 meter og Baumgartner har dermed slått Joe Kittingers tidligere verdensrekord, som ble satt i 1960 da amerikaneren hoppet fra 31.333 meter.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Østerrikeren Felix Baumgartner har slengt seg ut fra 39 kilometers høyde og har dermed utført det høyeste og raskeste frie fallet i verden.

VIDEO: Se hele rekordhoppet - fra forberedelsene til landingen

Mange farer

Baumgartner er en tidligere fallskjermhopper i militæret. Oppe i stratosfæren i en spesialdrakt befant østerrikeren seg nærmest i et vakuum i ikke mindre enn 57 kuldegrader.

Mangelen på oksygen i stratosfæren kunne ført til såkalt ebullisme som gir gassdannelse i kroppen og nærmest får blodet til å koke, skriver NTB.

Det er ikke første gang østerrikeren forsøker å bryte verdensrekorden. Dårlig vær sørget for at han måtte avbryte forrige hopp, som var planlagt for fem dager siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Felix

Her åpner Felix døren ut av kapselen og er på vei ut på plattformen han skal hoppe fra.

Rekordforsøk og forskning

I tillegg til å knuse verdensrekorder, testet også Baumgartner neste generasjons romdrakter og teknikker som kan hjelpe astronauter i å overleve ulykker.

Stuntet er også sponset av en energidrikkprodusent, som naturlig nok håper stuntet vil skape blest om dem.

I tilfelle alt skulle gå galt, la arrangørene inn en 20-sekunders forsinkelse i videooverføringen for å unngå kringkasting av et eventuelt dødsfall.

Stuntet ble fulgt av 30 kameraer i kapselen, på bakken og i helikopter.

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner viser frem den tynne heliumballingen som tok ham til værs.

Foto: Joerg Mitter / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt