Homofilt voldsoffer i Tsjetsjenia: – Vi ble torturert med elektrosjokk

Tsjetsjenske myndigheter skal ha pågrepet rundt 100 menn og drept tre, mistenkt for homoseksualitet. – Vi ble torturert hver dag, sier en av de overlevende.

Tsjetsjenske myndigheter skal ha pågrepet rundt 100 menn og drept tre, mistenkt for homoseksualitet. – Vi ble torturert hver dag, sier en av de overlevende.

SE VIDEO: Han skal være blant mange homofile menn, som ble arrestert i en storaksjon i Tsjetsjenia tidligere i år. Mannen ønsker å være anonym av hensyn til sin egen og familiens sikkerhet.

I april meldte avisen Novaja Gazeta at myndighetene i den russiske delrepublikken skal ha igangsatt en storoffensiv mot homofile. Over hundre mistenkte homofile skal være arrestert og torturert, og minst tre drept.

En av de overlevende forteller tirsdag om det som skal ha vært 14 skrekkelige dager i fengsel tidligere i år. Ifølge mannen i 30-årene blir homofile arrestert, torturert - og i verste fall drept - Tsjetsjenia.

– Vi ble torturert hver dag. Vi ble slått med rør flere ganger om dagen, og vi ble torturert med elektrosjokk. De spyttet oss i ansiktet og sparket oss i brystet, sier mannen til nyhetsbyrået AP.

Intervjuet med den homofile mannen ble gjort på et senter for homofile, lesbiske og transseksuelle i Moskva. Mannen ønsker å være anonym av hensyn til sin egen og familiens sikkerhet.

– Fikk elektrosjokk til vi mistet bevisstheten

Han skal være blant mange homofile menn, som ble arrestert i en storaksjon i Tsjetsjenia tidligere i år. Og hevder at tortur og flere drap ble utført av kamuflerte menn i fengsel.

Han forteller blant annet at mennene sveivet håndtaket på maskinene og sendte elektriske sjokk gjennom kroppene deres – helt til de mistet bevisstheten.

– Så fort vi fikk bevisstheten tilbake, var det klart for nye runder med elektrosjokk. Og slik fortsatte det både fem, seks og sju ganger, sier han.

Ifølge mannen skal det også ha vært biseksuelle og transkjønnede blant voldsofrene.

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov

BENEKTER: Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov benekter fengsling og tortur av homofile. Her er han i samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin / AP

– Vil straffe alle homofile

Mannen sier at han ble pågrepet fordi telefonnummeret hans var lagret i mobiltelefonen til en annen person som var mistenkt for homoseksualitet

– De prøvde å banke informasjon ut av oss. Deres mål var å samle alle homofile og straffe dem, sier han.

Han flyktet fra Tsjetsjenia til Moskva etter at han ble løslatt.

Benekter fengsling av homofile

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov benekter fengsling og tortur av homofile.

I en samtale med Russlands president Vladimir Putin, sitert av russiske nyhetsbyrå, i april skal han ha sagt at det «det er flaut i det hele tatt å snakke om det».

En talsperson for Kadyrov har tidligere sagt at man ikke kan «arrestere eller undertrykke mennesker som ikke eksisterer».

Putin og Merkel møttes i Sotsji

MØTTES: Ukraina var hovedtema i møtet mellom Vladimir Putin og Angela Merkel tirsdag. Merkel tok også opp situasjonen for homofile i Tsjetsjenia.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Merkel ba Putin gripe inn

Homofile har lenge vært en utsatt gruppe i konservative Tsjetsjenia, som har en overveiende muslimsk befolkning.

Situasjonen for homofile var et av temaene Tysklands statsminister Angela Merkel tok opp med Putin under samtaler i Sotsji i Russland i dag. Hun ba også Putin gripe inn.

– Jeg ba Putin spesifikt om å bruke sin innflytelse til å bedre forholdene for homofile, sa Merkel på en felles pressekonferanse de to hadde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt