Hopp til innhold

Se de syriske opprørernes hjemmelagde våpen

Frankrike og Storbritannia vil oppheve våpenembargoen og selge våpen til de syriske opprørerne. I mellomtiden bruker opprørsstyrkene sine egne hjemmelagde våpen.

Hjemmelagde våpen i Syria

Verkstedet ligger i en gammel fabrikk som er forlatt etter bombeangrep.

Foto: Michael S. Lund / DR

Hjemmelagde våpen i Syria

En hjemmelaget bombekastergranat sammen med de to hylstrene som senere lages til granater. I bakgrunnen sees en dreiebenk som opprørerne bruker i våpenproduksjonen.

Foto: Michael S. Lund / DR

Michael S. Lund fra Danmarks Radio (DR) har besøkt en av de syriske opprørernes hemmelige våpenfabrikker inne i Syria.

De syriske opprørene har mange steder i landet opprettet hemmelige våpenfabrikker der de lager raketter, bomber og granater til bombekastere.

Normalt er opprørerne ikke villige til å vise fabrikkene til utenlandske journalister, men DR har fått adgang mot at de ikke røper hvor fabrikkene befinner seg.

– Vi er ikke glad for å ha journalister her, for dersom regimet oppdager hvor vi er, blir vi bombet allerede i natt, sier Abu Abdo som har gått med på å vise frem to av verkstedene.

Les også: Ingen løsning for krigsherjede Syria

Fra gardiner til granater

Før opprøret brøt ut levde Abo Abdo av å selge gardiner og boliginnredning. Nå hjelper han til med å lage hjemmelagede granater til opprørerne.

– Vi blir beskutt med artilleri og Scud-raketter og vi blir angrepet fra luften, så vi er nødt til å ha våpen til å forsvare oss mot Assad-regimet. Det er ingen andre som sender oss våpen, så nå lager vi dem med våre egne hender, sier han og viser frem en ståldreiebenk.

Den har Abo Abdo og hans kolleger satt sammen av materialer fra andre maskiner.

På dreiebenken dreier opprørerne selv både granatene og bombekasterrørene, de blander selv kruttet og de sveiser granatene sammen. Det hele foregår i flere forlatte bygninger i området.

– Vi tør ikke å ha alt på samme plass fordi det er en konstant risiko for at vi blir bombet, sier Abo Abdo og viser frem en ferdig bombekaster.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hjemmelagde våpen i Syria

En opprører viser frem en av de hjemmelagde granatene. Opprørerne vil ikke vise frem ansiktene av frykt for hevnaksjoner.

Foto: Michael S. Lund / DR

Hjemmelagede løsninger

Hjemmelagde våpen i Syria

Opprørerne viser hvordan granaten settes ned i det hjemmelagede granatkasterrøret. På fabrikken lages det 50–60 granater om dagen.

Foto: Michael S. Lund / DR

Opprørerne mangler tilgang til de enkleste deler, og må ty til improviserte løsninger.

I bunnen av en av granatene er det montert en tennhette fra en haglpatron, og den utløser granaten når den treffer bunnen av granatkasteren.

På den hjemmelagde våpenfabrikken blir det produsert 50–60 granater til bombekastere hver dag.

Abo Abdo sier at de hjemmelagede bombekasterne er av like høy kvalitet som de som blir brukt av Assad-regimet.

På spørsmål om ikke de hjemmelagede granatkasterne og rakettene er unøyaktige og treffer sivile områder, i likhet med regimets våpen, svarer Abo Abdo at opprørerne prøver å være påpasselig.

– De skal kun brukes til at ramme regimets soldater, og vi er meget påpasselige med å ikke ramme sivile, men vi er nødt til at forsvare os, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hjemmelagde våpen i Syria

I bunnen av granaten har opprørerne satt en tennhette fra en haglpatron, som så utløser avfyringen når granaten treffer bunnen av røret på granatkasteren.

Foto: Michael S. Lund / AP

Vil selge våpen til opprørerne

Både Frankrike og Storbritannia tok i forrige uke til orde for å endre EUs våpenembargo mot Syria slik at syriske opprørere kan få våpenstøtte i kampen mot regimet.

– Vi kan ikke bare stole på sanksjoner lenger. Vi må gå lenger. Alle forhåpninger om en politisk løsning, en politisk overgang, er knust, sa Frankrikes president François Hollande.

Spørsmålet om våpenembargoen splitter EU og ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau var det kun Slovenia som på toppmøtet fredag støttet Frankrike og Storbritannia.

Danmark understreker at man må tenke seg nøye om, og at situasjonen ikke er slik at man slår i bordet med klare ja- og nei-svar.

– Vi støtter selvsagt den syriske opposisjonen, men vi er redde for at våpnene kan falle i feil hender, sier statsminister Helle Thorning-Schmidt og frykter også en økt militarisering av konflikten i Syria.

  • Les også: «Det er bedre med den djevelen vi kjenner»

SISTE NYTT

Siste nytt