Hevnen rammer i Nairobi

De somaliske islamistene i Al Shabab sparer ingen, både busser, kirker og søndagsskoler angripes i Kenya. Nå må kenyanske somaliere tåle mistro og hevn.

Somalier forfølges i Eastleight, Nairobi

Den unge mannen av somalisk opprinnelse flykter unna en ungdomsgjeng i bydelen Eastleigh i den kenyanske hovedstaden Nairobi under opptøyene 19. november.

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi
Foto: NRK

Det har rast gatekamper i bydelen Eastleigh her i Nairobi denne uken.

Med stein og stokker har afrikanske ungdommer gått løs på kenyanske somaliere og forretningene deres i denne bydelen, som på folkemunne kalles lille Mogadishu.

Somalierne har på sin side forsvart seg med det de har hatt for hånden – macheter, kniver og skytevåpen.

Urolighetene startet sist søndag da en buss på vei gjennom Eastleigh ble sprengt i lufta.

10 av passasjerene ble drept og 20 såret i terroraksjonen, som den islamistiske opprørsbevegelsen Al Shabab i Somalia mistenkes for å ha stått bak.

Også angrepet mot en søndagsskole i hovedstaden for vel halvannen måned siden, knyttes til Al Shabab eller støttespillere av organisasjonen.

Det brutale granatangrepet, som tok livet av en ni år gammel gutt og skadet flere andre barn, rystet selv sindige kenyanere. Inne i det lille kirkerommet, som var forvridd etter eksplosjonen, lå leker og stoler og strødd.

Også et tilsvarende angrep mot to kirker i garnisonsbyen Garissa i sommer, hvor 17 mennesker ble drept, antas å ha sammenheng med at Kenya har sendt styrker inn i nabolandet for å bekjempe Al Shabab.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mann anholdt i Eastleigh, Nairobi
Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Somaliere blir mistrodd

Etter det har frykten spredd seg blant de rundt 200.000 somaliske kenyanerne som holder til i dette vibrerende og rike forretningssamfunnet i Nairobi, der de har drevet handel med hele Øst-Afrika i generasjoner.

For de blir nå uglesett av andre beboere i bydelen.

– Alle somalierne her er kenyanere, sier Fatima Ali.

– Jeg er født i Kenya, jeg er en kenyansk statsborger. Men går jeg rundt med min hijab, sier folk her at jeg er en terrorist. Tar jeg en minibuss, stirrer alle på meg for å se om jeg har med meg en bombe. Det er ille, og regjeringen må gjøre noe med det, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Fatima Ali mener hun blir sett på som en terrorist når hun går med hijab i Nairobi.

Fatima Ali frykter at det bare vil bli verre de neste ukene.

Spent mellom folkegruppene

Kenyansk politi og sikkerhetsstyrker har hittil klart å få stanset gatekampene i Eastleigh etter hvert som de har brutt ut. Ingen er drept, men mange er såret på begge sider i opptøyene, og det er foretatt en lang rekke arrestasjoner.

Men den etniske konflikten som har blusset opp, kan lett komme ut av kontroll, frykter Farah Maalim.

Han er selv kenyansk somalier, og vi møter ham i parlamentet i Nairobi, der han er folkevalgt og deputy speaker, visepresident.

– Svært, svært spent, sier han om situasjonen.

– I Eastleigh er det enkelte kenyanere som gjerne vil forsyne seg av det de oppfatter som somaliernes rikdom. Når så denne hendelsen inntreffer, benytter røvere og kriminelle seg av dem.

– Vi skal takke Gud for at det somaliske samfunnet raskt rakk å organisere seg og beskytte eiendom, kvinner og barn og deres egne liv, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Den etniske konflikten som har blusset opp i Kenya kan lett komme ut av kontroll, frykter Farah Maalim.

Farah Maalim sitter i det kenyanske parlamentet og vil nå forfølge volden som det kenyansk-somaliske miljøet utsettes for.

Soldater amok i garnisonsby

Men det er ikke bare i Eastleigh det har vært opptøyer.

Etter at tre kenyanske soldater ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn i Garissa øst i Kenya tidligere i denne uken, skal en hel hæravdeling ifølge Farah Maalim ha gått amok og plyndret somaliskeide salgsboder, forretninger og kontorer på det største markedet i garnisonsbyen.

Mann såret i Garissa, Kenya

Hassan Sheikh Mohamed er en av dem som ble såret da kenyanske soldater angrep personer med somalisk opphav i Garissa.

Foto: Daud Yusuf / Ap

Flere innbyggere drept, mange såret og kvinner voldtatt. Markedet ble deretter svidd av.

Talsmenn for den kenyanske hæren tilbakeviser denne fremstillingen, men det overrasker ikke visepresidenten i parlamentet.

– Vi har ingen tiltro til systemet her, sier Farah Maalim.

– Hæren kan ikke gå der og plyndre, voldta og drepe og plyndre egne borgere, så vi kommer til å be om internasjonal hjelp, bringe det som er skjedd inn for den internasjonale straffedomstolen i Haag.

– Vi har ikke noe annet valg, for dette er en krigsforbrytelse sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt