Da den opposisjonelle journalisten Roman Protasevitsj gikk om bord i flyet fra Aten til Vilnius søndag, skal han ha lagt merke til at han ble fotografert av det han beskrev som «tvilsomme personer».
Det skriver Tadeusz Giczan som er sjefredaktør for nyhetsnettstedet Protasevitsj jobbet for inntil nylig.
Nexta er en nyhetskanal i den anonyme Telegram-appen. Kanalen har base i Polen og er en viktig nyhetskanal for opposisjonen. I fjor ble den beskrevet som ekstremistisk av en hviterussisk domstol
Giczan forteller videre at de som tok bildene var agenter fra Hviterusslands etterretningstjeneste KGB og at de fulgte med inn på flyet.
I et intervju på irsk radio sier også Ryanair-sjef Michael O'Leary at det var hviterussiske agenter om bord på flyet som ble tvunget til å lande.
– Dette var et tilfelle av statlig kapring, statlig organisert piratvirksomhet, sier O'Leary.
Fortalte om bombe
Så fort flyet var i hviterussisk luftrom skal agentene ha kranglet høylytt med mannskapet og hevdet på at det var eksplosiver om bord, ifølge Giczan.
Mannskapet skal så ha blitt tvunget til å sende ut nødsignal.
Ryanair-flyet ble omdirigert til å lande i Minsk i Hviterussland.
Ifølge nyhetsbyrået AFP, hevder hviterussiske myndigheter at bombetrusselen mot flyet kom fra Hamas.
Adem Sikorskij, som leder flyavdelingen i transport- og kommunikasjonsdepartementet, leste mandag opp fra et trusselbrev, som ifølge ham ble funnet om bord i flyet.
– Vi, soldater fra Hamas, krever at Israel stanser angrepene mot Gazastripen. Vi krever at EU trekker tilbake sin støtte til Israel i denne krigen. Det er plassert en bombe om bord på dette flyet. Dersom kravene våre ikke blir innfridd, vil bomben eksplodere over Vilnius 23. mai, leste han.
Merkel: Helt usannsynlig
Rett etter landingen i Minsk, ble Protasevitsj arrestert. Bombetrusselen viste seg å ikke være reell.
– Hviterusslands påstand om at Ryanair-flyet ble tvunget ned som følge av en bombetrussel, er «helt usannsynlig», sa Tysklands statsminister Angela Merkel da hun ankom EU-toppmøtet i Brussel mandag kveld.
– Vi har vært vitne til en tvunget landing som førte til en pågripelse. Alle andre forklaringer om hvorfor dette Ryanair-flyet måtte lande, er «helt usannsynlige», la hun til.
Protasevitsj hadde hodet i hendene og skalv da han forsto at flyet var på vei til Minsk, ifølge en av medpassasjerene.
Også journalistens kjæreste Sofia Sapega ble pågrepet, opplyser universitetet der hun studerer juss.
I tillegg er det klart at det mangler fire andre personer som var med flyet da det tok av i Aten. Dette skal ifølge flere medier, være etterretningsagentene.
En bombehund sjekker bagasjen etter at Ryanair-flyet fra Aten til Vilnius ble tvunget til å nødlande i Minsk. Bombetrusselen viste seg å ikke være reell. Men den opposisjonelle journalisten Roman Protasevitsj ble arrestert da flyet landet.
Foto: AFPFrykter dødsstraff
Ifølge det litauiske nettstedet Delfi skal den opposisjonelle journalisten ha sagt til andre passasjerer at det venter en dødsstraff på ham i Hviterussland.
Svetlana Tikhanovskaja, som leder kampen mot regimet til Aleksandr Lukasjenko fra sitt eksil i Litauens hovedstad Vilnius, kaller det hele en operasjon fra det hviterussiske sikkerhetspolitiet.
På Twitter gjør Tikhanovskaja det klart at hun også frykter dødsstraff for Roman Protasevitsj.
Selv fløy Tikhanovskaja akkurat samme rute fra Aten til Vilnius for en uke siden. Det skriver den hviterussiske journalisten Hanna Liubakova på Twitter mandag. Hun sier grunnen til at opposisjonslederen ikke led samme skjebne som Roman Protasevitsj, som ble pågrepet søndag, var at Tikhanovskaja egentlig skulle tatt et annet fly.
– Det var en feil på det flyet, og folkene hennes måtte raskt finne en ny avgang. Kanskje de ikke rakk å handle så raskt, skriver Liubakova med henvisning til det hviterussiske regimet.
På hviterussisk terrorliste
Ifølge hviterussiske myndigheter står Protasevitsj på en liste over folk som har vært innblandet i terrorvirksomhet. Strafferammen er fengsel i 15 år.
Roman Protasevitsj
Det er de samme anklagene som hviterussiske myndigheter har rettet mot mange av dem som det siste året har deltatt i protestene mot regimet til Aleksandr Lukasjenko.
Myndighetene i Hviterussland sier i dag at de ikke gjorde noe ulovlig da de omdirigerte flyet.
Russisk UDs talsperson Maria Zakharova skriver på Facebook «Det er sjokkerende at vesten kaller det som skjedde i hviterussisk luftrom for sjokkerende. Enten bør man bli sjokkert av alt: Over at flyet med Bolivias president ble tvunget til å lande i Østerrike etter anmodning fra USA. Eller så bør man ikke bli sjokkert når andre gjør noe liknende».
Presidentens ordre
Den statlige hviterussiske TV-kanalen «Kanal 1» melder at president Aleksandr Lukasjenko selv ga ordre om å sende opp et jagerfly av typen Mig-29 for å følge passasjerflyet til Minsk.
Omdirigeringen er fordømt av en rekke land, også av Norge og EU. Nå går saken rett inn på toppmøtets agenda.
– Hendelsen er satt på dagsordenen. Konsekvenser og mulige sanksjoner vil bli diskutert, sa en talsmann for EU-president Charles Michel søndag kveld.
Roman Protasevitsj fotografert av en medpassasjer, før han ble arrestert på flyplassen i Minsk i ettermiddag.
Foto: Bilde fra TelegramEU vurderer straffetiltak
Ifølge nettstedet Politico kan aktuelle straffetiltak fra EUs side være å forby det statlige hviterussiske flyselskapet Belavia å fly til EU-land. De flyr blant annet i dag til Stockholm og flere andre europeiske byer.
Det kan også bli aktuelt å stanse alle flyselskaper i EU i å fly gjennom hviterussisk luftrom. Dette vil i så fall ramme Hviterussland hardt.
Regjeringen i Vilnius varsler at den skal samarbeide med internasjonale partnere for å blokkere hviterussisk luftrom for internasjonale flyginger.
En høytstående tjenestemann i EU sier ifølge Politico at de vurderer ytterligere sanksjoner og vil kreve full etterforskning fra Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart.
Ungdom med plakater og det hviterussiske flagget på flyplassen i Litauen. De etterlyser Roman Protasevitsj som ble tvunget av flyet i Minsk.
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / NTB