Hopp til innhold

Kan bli 47 grader i Hellas i dag

Hetebølger herjer i store deler av Europa og har utløst store skogbranner. Meteorolog sier det nå er mulighet for at den europeiske varmerekorden kan bli slått.

Greece Wildfire

Hellas kan komme opp i 47 grader og utfordrer den europeiske varmerekorden på 48 grader. Her forsøker brannmenn å slukke skogbrannen i Hellas.

Foto: Andreas Alexopoulos / AP

De siste dagene har temperaturene kommet opp i mellom 42 og 45 grader i Hellas, og alle de greske øyene har fått røde farevarsler.

I dag er det ventet enda høyere temperaturer, opplyser statsmeteorolog Kristian Gislefoss. Han kaller situasjonen stillestående.

– Det ser ikke ut til å gi seg med det første. Det er ikke ventet noe nedbør i disse områdene, så tørken fortsetter, og skogbranner vil fortsette å herje, sier Gislefoss til NRK.

Viser at temperaturene kommer fra lengre sør

Varmen trekker seg fra Afrika og Midtøsten, og beveger seg til Sørøst-Europa. Lilla er mest varmt, og ligger rundt 50 grader.

Foto: NRK

Kan bli ny varmerekord i Europa

Mandag er det fryktet å komme opp i 47 grader i Hellas. Dette ligger tett opp mot den nåværende europeiske rekorden.

Den nåværende varmerekorden i Europa ble satt i Hellas i 1977, hvor målinger viste hele 48 grader.

– Lokalt kan man se enda høyere temperaturer. Da er det ikke mye som skal til for å komme opp i 48 grader. Det er snakk om små marginer, så muligheten er der absolutt, sier Gislefoss.

Hetebølgen kan forklares med luft som trekker seg oppover fra Afrika og Midtøsten. Varmen har lagt seg som et lokk på det sørøstlige Europa, forklarer meteorologen.

– Man kan absolutt være i nærheten av å slå rekorden, sier Gislefoss.

Turkey Wildfire

Brannvesen hjelper med å slukke skogbrannen i Tyrkia.

Foto: Emre Tazegul / AP

Året 2020 er det varmeste året registrert i Europa noensinne, ifølge klimaovervåkingstjenesten C3S.

Målinger viser at 2020 var 0,4 gradere varmere enn året før. På verdensbasis er 2020, sammen med 2016, det varmeste året registrert noensinne.

– Hadde luftfuktigheten i Sørøst-Europa også vært høy, hadde det nesten ikke vært levelig, sier Gislefoss.

– Farlig situasjon

Det er ikke uvanlig at det er hetebølger i den sørlige delen av Europa på denne tiden av året. Likevel mener meteorologen at situasjonen vi ser nå, er sjelden.

– Når vi begynner å nærme oss rekorder, så er det uvanlig. Dette er jo en del av en skummel utvikling, hvor vi ser at verden blir varmere, og varmerekorder blir slått.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Hetebølgen har ført til en rekke skogbranner i Europa. I Hellas førte ilden til evakuering i fjellområdet utenfor havnebyen Patras.

I Italia måtte over 800 personer evakueres som følge av brann. Frankrike har hatt noe mindre brannområde, men slukningsarbeidet har vært vanskelig i de tørre områdene.

Det populære turiststedet Bodrum i Tyrkia gjorde at turister måtte evakueres med båt.

Greece Wildfire

Helikopter fyller opp vann fra havet for å slukke skogbrannen.

Foto: Andreas Alexopoulos / AP

Gislefoss ser en liten tendens om at det kan komme til å gå ned mot 40 grader i løpet av uken. Likevel er det kritiske temperaturer.

– Man bør holde seg innendørs. Rødt farevarsel betyr at det er farlig høye temperaturer. Følg rådene til myndighetene og drikk masse vann, sier han.

Her til lands ble den høyeste temperaturen som er målt i nord registrert 5. juli. I Lakselv ble det nemlig målt 34,3 grader.

SISTE NYTT

Siste nytt