Hemmelighold rundt avhopperen

Ingen vil eller kan si hvor den burmesiske avhopperen i Bangkok nå befinner seg.

En student holdet det burmesiske flagget
Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / REUTERS

Ifølge utenriksdepartementet (UD) vil de ikke kommentere detaljer omkring avhoppingen.

- Vi jobber med saken, forteller kommunikasjonsrådgiver Tor-Henrik Andersen i UD til nrknyheter.no i dag.

Garanterte for avhopperens sikkerhet

UD bekrefter at den burmesiske avhopperen som tok seg til Thailands hovedstad Bangkok for et par uker siden, skal befinne seg på et trygt sted.

Det stemmer med det den tyske-norske journalisten Hans-Joachim Schilde ble fortalt da han ble oppringt av statssekretær Raymond Johansen (Ap) på fredag. Ifølge Schilde garanterte Johansen for sikkerheten til avhopperen, og at fortalte at han snart skulle komme til Norge.

Ringte selv ambassaden

På torsdag, dagen før Johansen skal ha ringt Schilde som da fremdeles var i Thailand, sa UD til NRK at avhopperen selv hadde ringt den norske ambassaden i Bangkok og fortalte at han på eget initiativ flyttet til et annet sted enn hotellet han befant seg på sammen med sin 17 år gamle sønn.

Angivelig skal den 42 år gamle burmeseren ha flyttet for å slippe unna en del oppmerksomhet.

Men hvor han er og hvorfor han forsvant fra det opprinnelige hotellet, er ukjent, og i UD vil man ikke kommentere saken ytterligere.

Frykter at han er i varetekt

Journalist Hans-Joachim Schilde, som var med den 42 år gamle burmesiske offiseren til Bangkok, frykter at avhopperen nå er hos det thailandske sikkerhetspolitiet.

Han forteller at han selv var med avhopperen og hans 17 år gamle sønn til den norske ambassaden i Bangkok, der de måtte sitte og vente i fem timer. Schilde gikk tilbake til hotellet for å vente.

- Da jeg gikk tilbake til hotellet, så kom de etter. Det kan ikke være sant, tenkte jeg, at de ikke blir beskyttet i ambassaden, forteller Schilde til nrknyheter.no.

- Skulle gått til en annen ambassade

- Hadde jeg visst dette hadde jeg aldri tatt ham til Norges ambassade, men heller forsøkt den amerikanske, sier Schilde i dag.

Han forteller at den burmesiske avhopperen ikke har vært utenfor Burma før, ikke snakker thai, ikke har penger og at alt han eier er et ID-kort.

Ifølge Schilde forsvant den burmesiske mannen og sønnen hans fra hotellet uten å ha gjort opp regningen, og uten å ha ringt den norske ambassaden fra hotellet. Han måtte selv gjøre opp regningen, og der var det ikke oppført telefonsamtaler.

Sønnen ville demonstrere

Ifølge Schilde har avhopperen en kone og to sønner igjen i Burma. Den 17 år gamle sønnen som er med ham i Thailand, skal ha ønsket å være med munkene i demonstrasjonene mot juntaen. Det skal være en av grunnene til at faren ønsket å forlate landet.

Hans kone skal være søster av en av generalene i landet, og ifølge Schilde tror man derfor resten av familien er trygge.

Men det er fremdeles ikke kjent hva slags bakgrunn avhopperen har. Da rapportene om avhoppingen kom, ble det opplyst at han var oberst i den burmesiske hæren. Senere ble det opplyst at han var major, mens det er trolig at han står oppført som kaptein i ID-papirene.

nrknyheter.no følger saken videre.

SISTE NYTT

Siste nytt