Hopp til innhold

Hellas frir til Norge med fersken

Greske ferskenprodusenter besøker Norge i håp om at nordmenn ikke vil nøye seg med å nyte frukten på ferie, men importere gresk fersken til Norge. I beste fall kan det kanskje gi nordmenn et helseløft og grekerne en sunnere økonomi.

Think Peach

Greske ferskenprodusenter håper på et løft i makroøkonomien i hjemlandet ved å fri til nordmenn med sine fersken.

Foto: Charlotte Bergløff

– Fersken er en frukt med mange egenskaper, fylt med mineraler, vitaminer og antioksidanter. Den er både sunn og smakfull, sier Antonios Vlavianos forlokkende.

Det har ikke vært lett for den greske ambassadøren å kommentere gresk økonomi de siste årene, men når det gjelder fersken er han trygg. Grekerne er i verdensklasse på kvalitet og internasjonalt en av de største eksportørene av frukten.

Nå retter ferskenprodusentene øynene mot nye markeder og satser i første omgang på tre land utenfor EU: Norge, Russland og Ukraina.

Fedon Lindberg, Maria Nalmpanti, Antonios Vlavianos

Lege Fedon Lindberg, ambassadør Antonios Vlavianos og Maria Nalmpanti fra Novacert har stor tro på ferskenstuntet til produsentene.

Foto: Charlotte Bergløff

«Think Peach»

For å overbevise nordboerne har åtte ferskenprodusenter fra de største jordbrukskooperativene i Nord-Hellas tatt turen til Norge med kampanjen «Think Peach». Ved å vise til sin stolte historie og jordbrukstradisjon frir de til Norge:

«I Sentral-Makedonia skapte elven Aliakmon en fruktbar og produktiv dal, som dannet stedet for den unike makedonske kulturen som blomstret opp for 2500 år siden.

På dette stedet regjerte Fillipos samt Aleksander den store, som ble født og vokste opp her. Elven renner gjennom et området som er velsignet av gudene. Menneskene hadde forkjærlighet for dette sted, de lærte dets hemmeligheter, utnyttet gavene som jorden ga dem og utviklet gjennom århundrer dyrkingsprosedyrer som er blitt tradisjon.

Det er her, i området rundt byen Vergina, regionen til den gamle Mieza, dalen til den historiske Veria, den heroiske Naousa og den vakre og pittoresk Velvento, at det dyrkes fersken.»

Kampanjen gjør samtidig oppmerksom på at frukten kan nytes rå, som kompott, syltetøy, likør eller saft.

Vil erobre Norge med fersken

– Jordbruksutvikling i Hellas vil være en bærebjelke i løsningen som skal lede landet gjennom krisen, for den greske naturen er vår fordel. Jordbruk, turisme og kultur henger sammen og gir en merverdi til produktet, sier president i jordbrukskooperativet Episkopi, Papakostas Athanasios.

Episkopi distribuerer allerede fersken, nektarin, kiwi, epler, aprikos, pærer og plommer til en rekke land i Europa og Asia. Sammen med de andre produsentene i den greske bransjeforeningen for ferskenprodusenter står de for den største produksjonen av fersken i Europa. Håpet er at de kan løfte økonomien i hjemlandet ved å erobre nye markeder.

– Øker forbruket i Norge vil også eksporten vår øke. Det vil gi oss en bedre anledning til å stabilisere makroøkonomien i Hellas og ha større forhåpninger til landets økonomiske situasjon i årene fremover, sier Maria Nalmpanti.

Maria Nalmpanti

Maria Nalmpanti håper på bedre tider i Hellas med ferskeneksport til Norge.

Foto: Charlotte Bergløff

Maria Nalmpanti er prosjektleder i konsulentselskapet Novacert og reiser verden rundt for å promotere alt fra frukt til vin for produsenter i hjemlandet. Nå leder hun ferskenkampanjen som er støttet av Hellas og EU. For å hjelpe nordmenn til å forstå hvorfor vi bør importere deres fersken har hun fått hjelp av en greker nordmenn flest kjenner godt.

Lær av grekerne!

– Fersken er en sunn frukt, rik på blant annet plantefibre, vitaminer, antioksidanter og jern. I tillegg er den svært smakfull, og i Hellas finner du uten tvil den beste fersken i verden, sier lege Fedon Lindberg.

Med bøker som «Smartkarbo, ikke ett fett», «Naturlig slank» og «Helt gresk» har han selv for lengst erobret nordmenns kostholdsvaner ved å vise hva vi selv kan gjøre for å få en bedre helse. Han mener nordmenn stadig har mye å lære av grekernes spisevaner.

Fedon Lindberg

Fedon Lindberg mener vi har mye å lære av greske matvaner.

Foto: Charlotte Bergløff

– Hellas har et tre ganger større inntak av grønnsaker enn Norge, og langt mer enn fem om dagen. Fettkvaliteten i kostholdet er også bedre, med en større bruk av olivenolje, nøtter og frø, sier Fedon Lindberg.

Legen slår også et slag for måten grekerne spiser på, ved å benke seg rundt bordet sammen og bruke tid på naturens fristelser.

Greecovery

Hellas er inne i sitt sjette år på rad med resesjon, men til tross for at arbeidsledigheten har klatret til historiske 27 prosent og mange lider under lønnskutt og økte skatter, aner man nå en gryende optimisme blant grekerne.

– Den økonomiske situasjonen er i ferd med å stabilisere seg. Vi snakker ikke lenger om en exit fra euroen, grexit som noen kaller det, men om greecovery. Om å komme oss gjennom dette, forteller ambassadør Antonios Vlavianos.

Han viser til fremgangen i landet etter at Antonio Samaras fikk stablet en regjering på bena i fjor. Statsministeren besøkte denne uken Kina, der han signerte en avtale om bilaterale retningslinjer for handel med Kina de kommende år.

Think Peach

Panayotis Samaras ved den greske ambassaden (til høyre) viser greske ferskenprodusenter rundt i Oslo.

Foto: Charlotte Bergløff

Oppgradert av Fitch

Skeptiske kreditorer ser nå også blidere på grekernes muligheter til å komme seg gjennom krisen. I forrige uke oppgraderte Fitch Ratings landets økonomiske utsikter og konkluderte med at grekerne viser en «klar fremgang» i forsøket på å slette den tilsynelatende bunnløse gjelden.

Antonios Vlavianos har stor sans for initiativer som ferskenprosjektet og har troen på at økt eksport på flere fronter vil hjelpe hans landsmenn ut av krisen. Og ikke nok med det, ved å spre gresk fersken til Norge drister han seg også til å tro at nordmenns helse med det kan bli enda bedre.

– Dere er et folk med en stor bevissthet rundt helse. De fleste spiser sunt og er ofte ute og trener. Jeg tror derfor at dette er et område hvor de to landene kan arbeide svært godt sammen, sier ambassadør Antonios Vlavianos.

SISTE NYTT

Siste nytt