NRK Meny
Normal

Kalde grekere stjeler fyringsolje

Den økonomiske krisen i Hellas fører til en ekstra kald vinter for flere grekere. I flere byer meldes det om stjeling av fyringsolje fra barneskoler – og i Aten forsvinner trær fra parkene.

Oljefyring i Hellas

Et tankbil leverer fyringsolje til en adresse i Aten. Temperaturene i Hellas synker, men skattene øker. Dette fører til økte priser på fyringsolje.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Den siste skolen som har blitt utsatt for oljetyveri ligger i byen Volos. Der leter politiet etter de iskalde tyvene som stakk av gårde med et tonn fyringsolje fra den lokale barneskolen i helgen, skriver den greske avisen Ekathimerini.

Nylig ble også en skole på øya Lesvos utsatt for et lignende tyveri, og det samme har skjedd to andre steder i landet. Tyveriene skjer i en tid hvor skolene må kutte kraftig i budsjettene.

Ifølge avisen velger mange foreldre å holde barna sine hjemme på grunn av manglende oppvarming ved landets skole, særlig nord i Hellas.

I Nord-Hellas kan vinteren sammenlignes med norske forhold. Det er ikke uvanlig å oppleve minusgrader og snø.

For å holde varmen velger grekere å fyre olje og gass, men på grunn av en anstrengt økonomi velger mange å fyre med ved, som er billigere enn fyringsolje.

Ulovlig trefelling

I distriktene har de lenge vært plaget med ulovlig trefelling, men nå ser det ut til at dette problemet er i ferd med å spre seg til byene, skriver Ekathimerini.

I bydelen Filothei, nord i Aten, har noen felt fem store trær, men ingen skal være tatt for den ulovlige fellingen.

Nå advarer også forskere mot økt forurensing som følge av vedfyring. I byer som Aten og Thessaloniki plages mange av røyken fra vedfyring. Onsdag advarte myndighetene om forurensningsplagene.

Ifølge Center for Disease Control and Prevention (KEELPNO) er utslippene av forurensende partikler 30 ganger større når man fyrer med ved i forhold til oljefyring.

Acropolis

Vedfyring har ført til at Aten er innhyllet i en sky av smog. I dårlige tider har grekerne igjen begynt å fyre med ved istedenfor fyringsolje

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

Partikkelnivået i luften i Aten er blitt målt til 150 milligram per kubikkmeter. Det er tre ganger høyere enn nivået som regnes som farlig, opplyser miljødepartementet, ifølge NTB.

– Smogen er særlig kraftig om kvelden. Den består av forurensende og farlige partikler som kan skape pusteproblemer, sier Avangelos Gerassopolous, direktør ved miljøverninstituttet ved Observatoriet i Aten.

Til å begynne med førte den økonomiske krisen i Hellas til en nedgang i forurensingen fordi folk lot bilen stå. Nå kutter imidlertid folk i utgiftene til oppvarming og foretrekker billig ved fremfor fyringsolje.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt