Våpenhvilen på bristepunktet i Ukraina

MOSKVA (NRK): Det ukrainske forsvaret beskylder separatistene for å iverksette en ny offensiv etter de hardeste kampene i landet siden våpenhvilen trådte i kraft i februar.

Nye kamper i Ukraina

En fortvilet mann finner butikken sin ødelagt etter et granatangrep i Donetsk, Øst-Ukraina

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

Prorussiske separatister har i følge ukrainske myndigheter gjennomført flere angrep på den regjeringskontrollerte byen Marjinka i løpet av dagen. Deler av Marjinka, som ligger vest for millionbyen Donetsk, sto i ettermiddag i brann.

NRK snakket med en ukrainsk journalist som hadde vært i kontakt med sine foreldre som bor i byen. De fortalte at de sitter livredde i kjelleren mens granatene hagler over dem.

– Separatistene gikk til angrep

Det kommer motstridende meldinger om hvem som nå kontrollerer byen. Mens de prorussiske separatistene hevder at de har heist flagget over byen, påstår det ukrainske forsvaret at de har klart å slå tilbake angrepet.

Situasjonen ble forverret i går kveld. Fienden begynte å beskyte våre posisjoner. Som et resultat av disse angrepene, står Marjinka fortsatt i brann, sier talsmann for de ukrainske styrkene Oleksander Poronjuk til nyhetsbyrået Interfax.

Også flere andre steder i Øst-Ukraina har det vært kamper i dag.

Brannmannskap slukker brann etter at en granat har slått ned i Donetsk

Slukningsarbeid etter at en granat slo ned i Donetsk i formiddag.

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

Ny offensiv

Mye kan tyde på at separatistene er i gang med en ny offensiv av typen de gjennomførte i Debaltseve i januar og februar. Ifølge meldinger har det de siste ukene kommet nye forsyninger av tunge russiske våpen uten nummermerker over grensen.

Det ukrainske forsvaret hevder at separatistene benyttet en mengde stridsvogner og rundt 1.000 soldater i dagens angrep på Marjinka. Separatistene selv benekter at de har iverksatt noen offensiv.

Provokasjon

Siden våpenhvilen mellom russiskstøttede separatister og ukrainske regjeringsstyrker ble inngått i Minsk i februar har det har det vært jevnlige trefninger mellom de to sidene. Dagens kamper beskrives imidlertid som de verste siden før våpenhvilen.

Talsmann for den russiske regjeringen, Dmitry Peskov mener opptrappingen i kampene skyldes provokasjoner fra det ukrainske militæret

Vi følger situasjonen tett og er svært bekymret for de provoserende handlingene til det ukrainske styrkene, uttaler han.

SISTE NYTT

Siste nytt