Hopp til innhold

Sudan: Kampfly bombet paramilitære grupper

Den økende spenningen mellom sudanske myndigheter og paramilitære grupper har utviklet seg til voldelige kamper. UD fraråder alle å reise til Sudan.

Video av det som skal være et Mig-29 jagerfly fra det sudanesiske luftforsvaret som skyter en rakett mot et mål på bakken. Videoen skal være fra Khartoum.

Video av det som skal være et Mig-29 jagerfly fra det sudanske luftforsvaret som skyter en rakett mot et mål på bakken. Videoen skal være fra Khartoum.

I og rundt hovedstaden Khartoum har det pågått kamper mellom Sudans hær og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).

Den sudanesiske generalen Abdel Fattah Al-Burhan forteller til Al Jazeera at hæren nå har kontroll over presidentpalasset, militære hovedkvarter og flyplass.

Minst 25 mennesker er drept og over 180 er såret i kampene som brøt ut lørdag, opplyser Sudans legeforening lørdag kveld.

Kampene startet i nærheten av hærens hovedkvarter og forsvarsdepartementet, samt basene til RSF i Khartoum, men senere spredte kampene seg til presidentpalasset og flyplassene.

Kampen står om makt og innflytelse i en ny fremtidig regjering for Sudan.

Harde kamper har funnet sted mellom den paramilitæregruppen Rapid Support Forces (RSD) og Sudans hær.

Harde kamper har funnet sted mellom den paramilitæregruppen Rapid Support Forces (RSD) og Sudans hær.

I løpet av dagen hevdet RSF at de hadde tatt kontroll over presidentpalasset, residensen til hærsjefen general Abdel Fattah al-Burhannoe. Dette ble tilbakevist av hæren.

Hæren sier lørdag formiddag at de har satt inn sitt flyvåpen for å slå tilbake den paramilitære gruppen, heter det i en offisiell uttalelse.

Under en TV-sending i Sudans statlige TV-kanal ble det sagt at kamper også pågår utenfor kanalens hovedkvarter. TV-seerne kunne høre skyting i bakgrunnen.

Norsk UD har satt i verk sikkerhetstiltak

Internasjonale diplomater, inkludert den amerikanske ambassadens folk, har søkt dekning i bomberom.

Sudan

Hæren har utplassert soldater i Khartoum 15. april.

Foto: - / AFP

Samtidig har den britiske ambassaden bedt sine landsmenn om å holde seg innendørs. Det samme har Norge gjort for sine ambassadeansatte og ber norske borgere ta kontakt med sine hjemme og UD om de trenger bistand. UD sier situasjonen er uoversiktlig.

– I denne fasen er vår hovedprioritet å ivareta våre ansatte og norske borgere. Vi holder tett kontakt med de norske ansatte ved ambassaden i Khartoum, skriver talskvinne Ane Lunde i UD til NRK.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt har uttalt seg om eskaleringen.

– Vi er svært urolig for utviklingen i Sudan. Fortsatt bruk av militære virkemidler vil undergrave muligheten til å komme fram til en fredelig overgang til et sivilt ledet demokratisk styre og vil gå ut over den sudanske befolkningen. I verste fall kan dette føre Sudan ut i borgerkrig, sier hun i en uttalelse til NTB.

Sudan

Kraftig røyk veltet opp fra bygninger i nærheten av Khartoum flyplass lørdag. Det har vært flere eksplosjoner og harde kamper mellom hæren og en paramilitær gruppe.

Foto: - / AFP

Kirkens Nødhjelp har vært i Sudan i 50 år. De har sine kontorer rett ved flyplassen i Khartoum. Deres ansatte har i dag hørt skuddvekslinger og eksplosjoner i hovedstaden.
Utenlandssjef Arne Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp sier det er dramatisk og de ansatte er bedt om å holde seg innendørs.

– Vi er bekymra for det sudanske folket, som har gjennomgått veldig mye i mange år. Ikke minst de siste årene med økende priser på viktige varer, og en usikker politisk situasjon, sier Næss-Holm til NRK.

Skal ha tatt kontroll med flyplassene

Den paramilitære gruppen sier de har tatt kontroll med flyplassene Al Obeid og Merowe. Også dette blir avvist av hæren i landet.

Sudan

Tjukk røyk over hovedstaden Khartoum i Sudan der det pågår kamper mellom regjeringshæren og en paramilitær gruppe.

Foto: - / AFP

RSF sier og at de har tatt kontroll med hærens militærbase i Merowe. Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Reuters at det kommer røyk opp fra flere steder og at det er mange soldater ute i gatene.

RSF sier at hæren omringet deres baser og åpnet ild med tunge våpen, mens den sudanske hæren hevder at det først var RSF som angrep deres baser i Khartoum og andre steder i landet.

– Ekstremt farlig

Kampene skjer etter flere dager med økt spenning i Sudan mellom den paramilitære gruppen RSF, som ledes av Mohamed Hamdan Dagalo, bedre kjent som Hemedti.

Han kaller landets hærsjef kriminell og anklager hæren for kuppforsøk. Dagalo sier i et telefonintervju med Al Jazeera at RSF er blitt presset til konfrontasjon.

I intervjuet kaller Hemedti hærsjefen i landet, general Abdel Fattah al-Burhan, kriminell og sier Burhan må stilles til ansvar.

Sudan

Talsmann for Sudans hær, Nabil Abdullah advarte om væpnet konflikt med den paramilitære gruppen RSF på torsdag 13. apil

Foto: SUNA / AP

– Krigere fra RSF har angrepet flere militærleirer i Khartoum og ellers i Sudan. Kampene pågår, og hæren gjør sin plikt for å sikre landet, sier hærens talsmann, brigader Nabil Abdallah til nyhetsbyrået AFP.

Kanoner og pansrede kjøretøy er rullet ut i gatene. I Khartoums naboby Omdurman skal artilleri og stridsvogner være satt inn. Kampene skal og ha spredt seg til Nord-Darfur i El Fasher,

Både FN og EU ber om at de militære lederne stanser kampene.

– Situasjonen i Sudan er skjør, men det er fortsatt en mulighet for en fredelig overgang til en sivilledet regjering, sa USAs utenriksminister Antony Blinken da han ble spurt om opptøyene under et besøk i Hanoi i Vietnam lørdag.

Strid om regjeringsdannelse

Landets militære ledere tok makten i Sudan i et kupp i oktober 2021. Meningen var at det skulle inngås avtaler med blant andre demokrati-grupper i landet for å innføre et sivilt styre.

Uenigheter mellom Sudans militære og den paramilitær gruppen gjør at en avtale om å få på plass en sivil overgangsregjering i landet er blitt utsatt.

Sudan

En soldat fra RSF poserer med et våpen. Det har lenge vært økt spenning mellom RSF og regjeringshæren i Sudan.

Foto: Hussein Malla / AP

Uenigheten dreier seg om den mektige paramilitære styrken RSF, som man ønsker å integrere inn i det sudanske forsvaret. Leder Hemdti i RSF har stilt seg i spissen for en overgang til demokratisk styre, noe som skal ha opprørt militære ledere i landet, som har mobilisert sine styrker i Khartoum.

Økonomisk maktkamp

Sudan-ekspert Gunnar M. Sørbø sier til NTB det er vanskelig å si hva dette ender med og at konflikten er en typisk maktkamp mellom dem som har våpen i landet. Det er også mange økonomiske interesser som står på spill. RSF er en mektig økonomisk institusjon, sier Sørbø til NTB.

– I befolkningen har lederen av RSF hatt en økende støtte fordi han sterkest har gått ut og sagt at de må få til en sivil regjering. Han har vært en slags garantist for at det skulle skje, mens kupplederen fra 2021 har man følt er blitt tvunget til det av ytre press, sier Sørbø som er professor ved Christian Michelsen-institutt.

Militærkupp

Avtalen mellom militæret og de prodemokratiske gruppene, som inkluderer RSF, er nødvendig for å få tilbake en sivil regjering i Sudan.

I 2019 ble diktatoren Omar al-Bashir veltet av militæret etter tre tiår, som følge av et større folkelig opprør.

Da ble det innført en sivil overgangsregjering med stor internasjonal støtte, men denne ble veltet av militæret i et kupp allerede i oktober 2021. RSF støttet dette, og ønsker samtaler om å få bli del av det militæret i en overgangsregjering.

En konfrontasjon mellom de to styrkene kan føre til en bitter og langvarig strid i et land som allerede trues av økonomisk sammenbrudd og oppblussing av stammevold.

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere videoer i sosiale medier viser samme hendelse, som alle samsvarer med beskrivelsen av hendelsen, våpenet og området det skjedde. Videoen er verifisert av bl.a. BBC.

Britisk politi: Ein død etter angrep med stikkvåpen i London

Ein 14 år gammal gut døydde etter sverdangrepet i London. Det opplyser britisk politi.

Disse videoen fra Twitter skal vise stormingen av Hamilton Hall

Gaza-demonstrasjon i USA: Har barrikadert universitetsbygg på Columbia

New York-universiteta Cornell og Columbia har byrja å straffe studentane sine for teltleirane ved campus. På det siste svarte studentane med barrikadar.