Har samlet inn nær 500.000 kroner til vulkanoffer

Alenemoren og barneskolelæreren Amber Makuakane mistet alt hun eide etter at lava ødela hjemmet hennes på Hawaii. Nå har venner sørget for hjelp til familien.

Amber Makuakane med datteren Alana

Amber Makuakane med datteren Alana (7).

Foto: Privat

– I dag tidlig, da jeg kjørte barna til skolen, sa sønnen min: «Mamma, jeg savner hjemmet vårt. Kan vi dra tilbake snart?» Og jeg sa: «Vi kan ikke dra tilbake. Huset vårt er ikke der lengre.» Og han sa: «Ja, det er jo riktig. Huset vårt brant ned», sier hun til NRK.

Amber Makuakane og hennes to barn på sju og fire måtte fredag evakuere i all hast etter at lava fylte hjemmet deres på Hawaii.

Har samlet inn nærmere 500.000 kroner

Minst 36 hjem er ødelagt etter at lava fra Kilauea-vulkanen rammet dem og flere tusen har blitt evakuert fra hjemmene sine.

Onsdag kveld norsk tid meldte Reuters at aktiviteten i vulkanen kan tilta i de kommende ukene og at byer kan bli dekket av aske fra vulkanen.

Vulkanutbrudd har tvunget flere tusen innbyggere til å evakuere

Disse bildene viser aktivitet også tirsdag ettermiddag. Det er varslet at aktiviteten i vulkanen kan tilta i de kommende ukene.

Akkurat nå bor Amber Makuabane og barna hos en venn, men hun ser etter et sted å leie.

For to år siden mistet barneskolelæreren mannen sin og nå har gode venner startet en innsamlingsaksjon fordi det er knyttet usikkerhet til om forsikringen kun gjelder dersom hun kan bevise at hjemmet brant før lavaen ødela det. Onsdag kveld hadde det kommet inn nær 500.000 kroner. Makuakane håper uansett forsikringen kommer til å dekke det:

– Det er det vi krysser fingrene for og forhåpentligvis løser alt seg på beste måte, sier barneskolelæreren som hele tiden forsøker å finne det positive i situasjonen. Hun sier hun setter stor pris på alle som har bidratt til innsamlingsaksjonen.

– Jeg er glad for alt. Jeg vil bruke dette til å starte og bygge livet for mine barn og meg, sier hun.

De to barna til Amber Makuakane

Alana (7) og Aaron (4) lurer på når de kan reise hjem igjen.

Foto: Amber Makuakane

Måtte evakuere i all hast

Barneskolelæreren fikk med seg noen poser med klær, barnas sykler, en grill og diverse andre småting da de i all hast måtte forlate hjemmet sitt. Nå dekker en strøm med lava stedet der huset en gang stod. Hun forteller at hun beholdt roen i situasjonen og forsøkte å verne barna som lurte på hva som skjedde:

– «Mamma hva skjer? Hvor skal vi?» Jeg forklarte at lavaen var veldig nær huset og at vi måtte reise. De forstod, sier hun.

Huset til Amber Makuakane ble ødelagt av lava

Huset til Amber Makuakane ble ødelagt av lava.

Foto: Amber Makuakane

Nå kan familien aldri dra tilbake.

– Vi kan nok ikke dra tilbake til det nabolaget, og jeg vil se etter et annet nabolag for å starte opp igjen, sier hun, og forteller at det fortsatt er aktivitet og mye angst knyttet til situasjonen på Hawaii.

Velger å se positivt på situasjonen

– Vi må bare fortsette å være positive og være der for hverandre gjennom denne vanskelige tiden, sier hun, og forklarer at hun aldri hadde trodd at hun ville komme i en slik situasjon.

En dronevideo fra 4. mai viser lava som kommer ut av en sprekk i et bebygd område på Hawaii.

– Men du bor ved en aktiv vulkan. Hvorfor har du ikke tenkt på dette?

– Jeg tror det alltid har vært i bakhodet at det potensielt kan skje. Men jeg prøver alltid å se positivt på ting og har tenkt at det i så fall går sørover eller til havet. Jeg har bodd på Hawaii hele livet, derfor vokste jeg opp med dette, forklarer hun, og sier hun har sett det samme utspille seg før.

– Dette er ikke nytt for meg. Det gjør meg ikke redd. Det er noe du lærer å leve med her på Hawaii.

– Skjer det noe forsøker vi å håndtere det og gå videre, avslutter hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt