Hopp til innhold

Gir et falsk bilde av Nord-Irland

ENNISKILLEN (NRK): Når verdens øyne rettes mot G8-møtet i Nord-Irland og Enniskillen i morgen, ønsker britene å utnytte det til fulle. Problemet er bare at alt er ikke slik det ser ut.

Når verdens øyne rettes mot G8-møtet i Nord-Irland og Enniskillen i morgen, ønsker britene å utnytte det til fulle. Problemet er bare at alt er ikke slik det ser ut.

På veien mellom Belfast og Enniskillen ligger Fivemiletown. Ved første øyekast ser det ut som at butikkene er åpne, men det er noe som skurrer med teksten.

Gry Blekastad Almås i Nord-Irland

Storbritannia har spyttet millioner av kroner inn i en ansiktsløftning mange rynker på nesa av.

Ler av sminken

– Det beste vi har fått ut av investeringene er en forbedring av veinettet, sier Susan Morrow.

Hun driver en liten forretning langs hovedveien mellom Belfast og Enniskillen, der G8-møtet holdes i morgen og tirsdag. Men ler godt av sminken naboforretningene har fått.

Rett over gata ligger det tilsynelatende en suvenirbutikk med et rikt vareutvalg i vinduet. Døra står halvåpen og ønsker kundene velkommen inn. I andre etasje står en dame og smiler bredt mens hun kikker på folkelivet utenfor.

Problemet er bare at alt dette kun er plakater skrudd opp vinduene til en nedlagt og fraflyttet butikk.

På dansk

Tilsvarende finner vi en delikatesseforretning lenger bort i gata. Deilige oster fyller utstillingsvinduet, men det skurrer litt at beskrivelsene av varene er på dansk og prisene er i danske kroner.

Danske skilt i Fivemiletown i Nord-Irland

Her kan du kjøpe danske oster til danske priser, eller?

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Britiske myndigheter gambler trolig på at verken Obama, Putin, Merkel eller verdenspressen stopper opp for å undersøke saken nærmere. Inntrykket av et livlig forretningsliv er det som formidles ved første øyekast.

– Det er fullstendig latterlig, sier butikkinnehaver Susan Morrow. Pengene skulle mye heller vært brukt på arbeidsplasser og sykehus. De prøver å få Nord-Irland til å framstå som velstående, men det er langt fra sannheten.

Nord-Irland er riktignok et bedre sted enn da volden og terroren herjet før fredsavtalen ble inngått i 1998.

Tryggere

Folk flest har det bedre, det er tryggere og roligere enn tiårene med konflikt. Men den britiske provinsen nord på den irske øya er hardt rammet av økonomiske nedgangstider. Arbeidsløsheten er høyere enn det britiske gjennomsnittet. Særlig ungdomsledigheten er foruroligende, nærmere en av fire unge er uten jobb.

De mange selvmordene bekymrer, det er tydelig at høy gjeld og vanskelige framtidsutsikter sliter. Mange velger å emigrere.

– Nord-Irland er åpen for handel og investeringer. Det er et fantastisk sted å besøke. Vi vil benytte anledningen til å vise fram hvilket flott sted dette er, sier den britiske statsministeren David Cameron.

Butikkvindoer i Fivemiletown i Nord-Irland

To innbyggere i Fivemiletown går forbi en av de falske butikkene.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Den nordirske fredsprosessen regnes for å være en av verdens mest vellykkede. Selv om det fortsatt fins konflikt og uro, er situasjonen en helt annen enn før. Det er dette Cameron vil vise verden disse dagene med toppmøter på en øy i en innsjø i vakkert landskap utenfor Enniskillen.

Men det er noe som skurrer når nedlagte forretningslokaler og lagerskur sminkes til det ugjenkjennelige.

Over 100 eiendommen har fått en slik forvandling i ukene før G8-møtet. Slik viser britene sitt vrengebilde av Nord-Irland til verden.

Butikkvinduer i Fivemiletown i Nord-Irland

Dette er tilsynelatende en attraktiv delikatesse-forretning, men bak de store plakatene er et tomt lokale.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt