NRK Meny
Normal

Hamas nekter foreldreløse barn å dra på ferie til Israel

37 barn som mistet foreldrene sine under Israel-Gaza-konflikten i juli og august i år, nektes av Hamas å dra på en organisert tur til Israel.

Foreldreløse barn, Gaza

Palestinske barn venter i en buss ved grenseovergangen Erez mellom Israel og Palestina. Hamas nektet dem inngang til israelsk territorium.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Barna, som er er mellom 12 og 15 år gamle, var på vei til Israel i buss sammen med fem voksne fredsaktivister, da de ble beordret tilbake ved grensenovergangen Erez, skriver BBC.

Turen til Israel ble organisert av en israelsk kibbutz-gruppe og lokale myndigheter som skulle ta med barna til byer i Israel med høy arabisk befolkning, og til sørlige områder som var mål for raketter under konflikten.

Turen skulle vare i en uke og var blitt godkjent av sikkerhetsmyndighetene i Israel.

Men Hamas nektet barna utreise fra Gaza, og forsvarte beslutningen med at de ville beskytte barna fra «en normalisering av politikken» med Israel.

Les også: Kan bli kastet ut etter at hjemmene ble bombet i Gaza-krigen

– Feil

Talsmann i Hamas Eyad Bozum sier Hamas vil forsikre seg om at en slik tur aldri finner sted igjen.

– Hamas tror at Israel ønsker å utnytte disse barna. Det er feil, sier turarrangør Malek Freij til nyhetsbyrået Reuters.

I løpet av turen skulle barna besøke en skole med elever med ulik etnisk bakgrunn, og de skulle besøke stranden i Tel Aviv.

De hadde også planlagt å møte Palestinas president Mahmoud Abbas i den Israel-okkuperte Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MIDEAST-ISRAEL/GAZA-CHILDREN A sign is seen at the Erez border crossing between Israel and northern Gaza Strip

Skilt ved grenseovergangen Erez.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

2100 døde

8. juli startet Israel offensiven «Operation Protective Edge» som svar på raketter fra væpnede grupper på den Hamas-styrte Gazastripen.

Mer enn 2100 personer, for det meste palestinere, døde i løpet av den 50 dager lange konflikten, ifølge FN. Israel sier 67 soldater og seks sivile døde.

Flere land, inkludert Israel og USA ser på Hamas som en terroristorganisasjon på grunn av de mange angrepene og at de nekter å ta avstand fra vold. Den siste Gaza-konflikten blusset opp etter spenninger mellom Israel og militante palestinere. Hamas avfyrte tusenvis av raketter og bombekastere mot Israel i sommer. Israel svarte med massive bombeangrep og en bakkeinvasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt