NRK Meny
Normal

– Nå bryter raseriet ut i gatene

NRKs reporter i Haiti rapporterer om et gigantisk gateslag i jordskjelvrammede Port-au-Prince. De desperate menneskene kjemper om mat.

Video nsps_upload_2010_1_17_23_43_0_960.jpg

Video: Folk sloss om det lille de får tak i ved å plyndre ruinene.

– Nærmere 2000 mennesker har stormet butikkene her og stjeler det de klarer, forteller NRKs reporter Jan Espen Kruse fra Haitis hovedstad.

Han forteller at det har dukket opp en liten politistyrke som har skutt varselskudd i luften og fikk spredt menneskemengden.

Mann truer med kniv i Haiti-kaoset

DESPERAT: En mann truer med kniv mens han kjemper til seg mat i en kaotisk gate i Port-au-Prince.

Foto: Gerald Herbert / Scanpix/AP

– Ikke i stand til å kontrollere dem

– Det brenner i bygningene og røyken ligger tett over gaten her. Politiet ga seg etter en stund og lot folk få plyndre det de ville, men så kom det forsterkninger fra politiet, og nå er det veldig spent her, forteller Kruse på telefon.

Han forteller at den lille styrken med politifolk ikke er i stand til å kontrollere raseriet som bryter ut i gatene i Port-au-Prince nå.

Disse gatekampene kan få store konsekvenser for hjelpearbeidet, mener Kruse.

– Det blir mye vanskeligere å drive hjelpearbeid hvis dette opprøret brer seg, og alt tyder på at det kommer til å bre seg. Haitierne sier dette bare er starten på et kjempemessig opprør.

– Det kan bli gatekrig her

Haitierne er desperate. Titusener har mistet alt de har, og mange har ikke fått noen hjelp. Rester av sammenraste hus sperrer mange gater og veier, og gjør det vanskelig å få nødhjelp ut til jordskjelvofrene.

– Nå er de i ferd med å nå yttergrensene sine. De er villige til å utsette seg for politiets skyting, og stjele alt som er. Det kommer til å bli veldig mye vanskeligere å gjennomføre hjelpearbeid så kaotisk som situasjonen utvikler seg, forteller Kruse.

Kan det bli så dramatisk at hjelpearbeiderne må trekke seg ut?

– Det kan det helt åpenbart bli. Det er ikke fullt så ille ennå, dette skjer foreløpig i konsentrerte deler av sentrum, men sprer dette seg utover større deler av byen og områdene rundt, så vil det bli vanskelig.

– Det blir veldig spennende å se de tusenvis av amerikanske soldatene som er på vei hit kommer til å gjøre. Det kan utvikle seg til gatekrig her, mener Kruse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt