NRK Meny
Normal

– Måtte vaske huset til Priklopil halvnaken

I mer enn åtte år ble Natascha Kampusch holdt fanget i en kjeller. I dag ble deler fra hennes selvbiografi gjengitt i pressen.

Natascha Kampusch

4. september gjorde den tyske TV-kanalen ARD opptak med den bokaktuelle Natascha Kampusch. Intervjuet vises på TV i dag.

Foto: MARCUS BRANDT / Afp

Natascha Kampusch, 2008

Onsdag utgir Natascha Kampusch sin selvbiografi.

Foto: AFP PHOTO /DIETER NAGL

Wolfgang Prikolpils hus.

I dette huset bodde Wolfgang Prikolpils.

Foto: Gorm Heem / NRK
Cellen til Natascha Kampusch

I denne cellen ble Natascha Kampusch holdt fanget.

Foto: Gorm Heen / NRK
Wolfgang Priklopil heldt Natasja Kampusch fanga i over åtte år.

Wolfgang Priklopil holdt Natasja Kampusch fanget i over åtte år

Foto: Scanpix/AFP
– Du er ikke lenger Natascha Kampusch, du tilhører meg nå. Etter et drøyt år måtte jeg bytte navn. Jeg valgte «Bibiane». Det ble identiteten min de neste sju årene, skriver Kampusch.

Onsdag utgis selvbiografien som forteller historien om hvordan kidnappingsofferet Natascha Kampusch overlevde åtte år i fangenskap. Den britiske avisen The Daily Mail har i dag gjengitt deler av boken.

I boken beskriver Kampusch en grufull episode etter seks måneder i kjelleren. Kampusch spurte Priklopil om å få komme opp og ta seg et bad.

– Han ba meg følge etter ham, og da la jeg merke til at døren opp fra kjelleren var en ”monsterdør” laget av betong.

– Det er vanskelig å beskrive hva jeg følte da jeg så døren. Jeg var hermetisk låst inne, skriver Kampusch.

Den nå 22 år gamle Kampusch har unngått å svare på de mange spørsmålene om hennes forhold til Priklopil. Men i hennes selvbiografi ventes det flere avsløringer. Hun skal ha fått rundt 10 millioner norske kroner for utgivelsen.

Skolejente

Kampusch var bare 10 år gammel da hun ble kidnappet av nå avdøde Wolfgang Priklopil. Han klarte å gjemme henne i kjelleren under garasjen i huset han bodde i utenfor Wien i åtte år.

Det var på vei til skolen, en dag i mars 1998, at Kampusch forsvant.

– Jeg har lurt på hva det var som fikk meg til å løfte hodet på vei til skolen den dagen. Var det en lyd, eller en fugl. Jeg husker ikke lenger. Øyene mine fokuserte på en hvit varebil. En mann sto ved bilen og kikket seg rundt, akkurat som om han ventet på noe.

– En bølge av frykt fikk hårene mine til å reise seg. Men jeg ville vise at jeg ikke var redd. Jeg hadde akkurat fått lov til å gå til skolen på egenhånd, skriver Kampusch.

Slave

I den trange kjellercellen monterte Priklopil et kommunikasjonssystem. Gjentatte ganger ropte han «adlyd, adlyd, adlyd» ned til henne.

Flere ganger ble Kampusch utsatt for fysiske overgrep og hun hadde lite tilgang på mat. Da hun var 16 år veide hun mindre enn 40 kilo. Hun hadde da forsøkt å ta sitt eget liv flere ganger.

I boka forteller Kampuch hvordan Priklopil tvang henne til å gjøre rent i huset. Han tvang henne til og med til å barbere bort alt håret.

«Jeg har alltid ønsket meg en slave» skal han ha sagt til henne. Hun måtte også kalle kidnapperen for «mester» og knele for ham.

Priklopil fortalte han henne at foreldrene hennes nektet å betale løsepenger for henne.

– De er glade for å bli kvitt deg, skal han ha sagt til henne.

I selvbiografien beskriver Kampusch selv hvordan hun til tross for sin unge alder klarte å beholde troen på å overleve, og hvilke strategier hun benyttet for å unngå at kidnapperen benyttet mer vold.

Wolfgang Priklopil tok sitt eget liv få timer etter at Kampusch rømte. Østerriksk politi har i en offentlig gransking av etterforskningen av kidnappingssaken fått krass kritikk for å ha begått en rekke feil, skriver NTB.

Blant annet hadde etterforskerne konkrete spor som kunne ført til avsløringen av Priklopil, men disse ble ikke fulgt opp.

Da mannen som ledet etterforskningen, Franz Kroll, tok livet sitt i sommer, skal det ha oppstått nye spekulasjoner omkring saken. Kroll skal ha lidd av depresjoner i lang tid.

Natascha Kampusch kan ennå saksøke myndighetene i hjemlandet over de mislykkede forsøkene på å finne henne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt