Hopp til innhold

- Et katastrofalt møte

Nå ruller møtet mellom statsministeren og velgeren hans på alle britiske tv-skjermer. Det er ikke bare Brown som synes det var en katastrofe.

Video - That was a disaster

Se møtet mellom Gordon Brown og velger Gillian Duffy.

- Han er jo litt elefant i en glassbutikk, sier mangeårig korrespondent for NRK i Storbritannia, Annette Groth.

Brown var på valgkampturné i Rochdale i det nordvestlige England da han hadde en samtale med Gillian Duffy. Hun ville snakke med Brown om skatt og innvandring. Hun uttrykte også bekymring for den enorme statsgjelden.

En mikrofon var festet på jakken hans. Etter møtet med Labour-velgeren, glemte Brown å fjerne den.

Sky News, som eide mikrofonen, tok opp den etterfølgende samtalen mellom Brown og assistenten hans i bilen. Brown kalte velgeren sin for en ensporet fanatiker.

Meget oppbrakt

Kvinnen ble meget oppbrakt da hun fikk høre statsministerens karakteristikk.

Se video:

Video Reaksjoner på Brown

Gillian Duffy krever en unnskyldning

Kjent som arrogant

- Brown blir ofte beskrevet som arrogant og lite imøtekommende, og det har han vel bekreftet til fulle når han karakteriserer en velger som er uenig med ham, som trangsynt.

- Denne velgeren var verken frekk, rasistisk, intolerant eller vanskelig. Hun påpekte sin bekymring for den enorme statsgjelden, sier nåværende korrespondent for NRK i Storbritannia, Gry Blekastad Almås.

Bildene og lyden av hendelsen ruller over alle TV-skjermer, konkurrentene påpeker viktigheten av å behandle alle med respekt, og heller ikke aviskommentatorene er nådige. Dette var absolutt ikke det Brown trengte nå, i innspurten av en valgkamp, som har gått dårlig for Labour.

- En skikkelig fadese

Den Labour-vennlige avisen The Guardian kaller det rett og slett en katastrofe, og sier Labour kan ha mistet flere hundre tusen stemmer på denne fadesen.

Den mer konservativt-sympatiserende Daily Telegraph harselerer over at når Brown først møtte en ekte velger, så klarer han å dumme seg så til de grader ut.

Det er første gang i denne valgkampen han møter en som ikke er enig med ham, og da klarer han å kalle henne trangsynt. Det hjelper ikke akkurat, skriver avisen.

Måtte beklage

Gillian Duffy krevde en unnskyldning, og Brown måtte beklage på BBC.

Se video:

Video BROWN-SVARER-280410-WW_MXF_Innboks.MP4

Gordon Brown i BBC-radio

Gjenglemt mikrofon

Per Edgar Kokkvold er ikke bare generalsekretær i Norsk Presseforbund, han var også korrespondent i London for Dagsavisen i flere år.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Politikere sier jo slike ting hele tiden, det var bare Brown som var uheldig og fikk kringkastet det hele via den gjenglemte mikrofonen.

- Det etterlater et inntrykk av en politiker som er ekstremt dårlig til å behandle mennesker, sier Kokkvold.

- De er stort sett vant til å møte en regissert heiagjeng som partiet har samlet sammen. Når Brown så endelig møter en vanlig velger, ender det på denne måten.

Valgresultatet kommer til å bli historisk dårlig for Labour. Dette hjelper heller ikke, ifølge Kokkvold.

SISTE NYTT

Siste nytt