NRK Meny
Normal

Google med nytt Microsoft-angrep

Google lanserer eget operativsystem.

Google
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Søkemotorgiganten offentliggjorde dette på sin offisielle blogg i natt.

Dermed går de i krigen mot Micorsoft, som fullstendig dominerer markedet for operativsystemer til datamaskiner. Deres Windows finnes i over 90 prosent av verdens datamaskiner.

- Microsoft er sårbare

Googles operativsystem Chrome OS skal være basert på kjernen til Linux, men vindussystemet skal være nytt. Fra andre halvdel av 2010 vil det være tilgjengelig på markedet. I første omgang vil systemet kun være tilgjengelig på mini-PC-markedet.

- Det er en del av Googles kultur å forfølge og detronisere Microsoft, og denne nyheten er en del av deres strategi for å få det til, sier analytiker Rob Enderle ved Enderle Group til Reuters.

Han mener at Google er fullt klare over at Microsoft er sårbare for et slikt angrep.

Økende portefølje

Google har i dag en rekke produkter som konkurrerer hardt mot Microsofts løsninger. Google har verdensherredømme innen søketjenester. I tillegg har de løsninger for e-post (Gmail), samt Google Docs, Google Calendar, Google Maps og Picasa, som har gitt selskapet en stadig større posisjon innen softwaremarkedet.

I tillegg har Googles operativsystem for mobiltelefoner Android tatt andeler fra Windows Mobile.

Google har også nylig lansert sin nettleser Chrome, men de har langt fram til å kunne konkurrere med Microsofts Explorer, som har 70 prosent av markedet.

Vil tenke på nytt

Google viser til at deres operativsystem skal fungere raskt og optimalt opp mot nettbruk og deres egne softwareløsninger. I tillegg skal det fokuseres på sikkerhet og enklere muligheter for utviklere til å lage applikasjoner.

- Operativsystemene som er på markedet i dag, er laget i en tidsæra hvor internett ikke fantes. Vi ønsker å starte helt fra bunnen av og tenke gjennom på nytt hva et operativsystem bør være, sier Google-topp Sundar Pichai.

Et av de store spørsmålene er om Google klarer å få med PC-produsenter som Dell og Hewlett-Packard på laget. De tilbyr nemlig i dag Microsoft Windows på de aller fleste PCer som de produserer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt