Hopp til innhold

Gingrich markerte seg i TV-debatt

I natt barket igjen de republikanske presidentkandidatene i USA sammen i en fjernsynsoverført debatt. Newt Gingrich, som seiler opp på meningsmålingene, markerte seg sterkt.

Newt Gingrich (i midten)

Newt Gingrich har framgang på meningsmålingene, og markerte seg i nattens TV-debatt.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Anders Tvegård, Washington
Foto: NRK

Alle de republikanske presidentkandidatene vil styrke overvåkning og anti-terrorlovgivning for å beskytte USA fra nye terrorangrep.

- Vi vil alltid være i fare

- Amerikanerne vil alltid være i fare. Vi må være forberedt på å beskytte oss mot dem som vil utradere, ikke bare privatpersoner, men hele amerikanske byer, sa Gingrich.

Gingrich har seilt opp som republikanernes konservative alternativ til favoritten Mitt Romney.

I to meningsmålinger som ble offentliggjort før debatten, lå Gingrich to prosentpoeng foran Romney på begge.

I natt tok den tidligere lederen for representanthuset til orde for å styrke den omstridte patriotloven innført etter 11. september 2001 - en lov som gir politiet utvidede fullmakter til å overvåke og anholde terrormistenkte uten lov og dom.

- Dersom du er på sporet av en som forsøker å smugle atomvåpen inn i en amerikansk by, vil du bruke alle tilgjengelige virkemidler for å få opplysninger. Likevel kan du skape sikkerhet uten å ofre de grunnleggende borgerrettighetene, sa Gingrich.

Sivile rettigheter

Alle de åtte republikanske presidentkandidatene var stort sett enige om at overvåkingen i USA må styrkes i kampen mot terrorister.

Noen mente det ikke må skje på bekostning av sivile rettigheter, men de fleste vil stramme til patriotloven, som kongressen har videreført til 2015. 42 terroranslag mot USA er angivelig avverget siden 2001, fikk debattantene høre.

Rick Perry, Mitt Romney, Herman Cain og Newt Gingrich

Fire republikanske presidentkandidater foran nattens debatt. Fra venstre Rick Perry, Mitt Romney, Herman Cain og Newt Gingrich

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Newt Gingrich, som forsøker å beholde plassen som Romneys tøffeste utfordrer etter at Herman Cain og Rick Perry har dalt i oppslutning, var klarest på at alle virkemidler må tas i bruk.

Debatten var den 11. blant republikanerne som vil overta Barack Obamas plass. Den ble holdt bare kvartaler fra det hvite hus her i Washington.

Mange temaer

Utenriks- og sikkerhetspolitikk var tema, og i to timer ble alt fra straffetiltak og atomtrusselen i Iran diskutert, til aidsbekjempelse i Afrika, ulovlig innvandring fra Mellom-Amerika og grensesikkerhet, den ustabile situasjonen i Pakistan og støtten til Israel.

Debatten avslørte forskjellig tilnærminger, men uten større høydepunkt eller pinlige episoder.

Det var klar uenighet om veien videre i Afghanistan. USA bruker 2 millIiarder dollar hver uke på krigføringen, og forsøker å finne en løsning 10 år etter invasjonen.

Mitt Romney og USAs tidligere kinaambassadør Jon Huntsman var mest uenige. De er også de to republikanske stemmene som har mest utenrikspolitisk erfaring.

Afghanistan-strategi

Romney mener, som president Barack Obama, at styrkene gradvis må trekkes tilbake.

Huntsman mener USA trenger nasjonsbygging hjemme. Han vil redusere styrken på 100.000 amerikanske soldater til en elite- og etterretningsstyrke på rundt 10.000 - 15.000.

Mitt Romney har hele tida ledet på målingene til å bli partiets kandidat, men han blir møtt med beskyldninger om å være for moderat. De første nominasjonsvalgene starter rett over nyttår her i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt