Debattflause kan ha sendt Perry ut av presidentvalgkampen

Den republikanske presidentkandidaten Rick Perry kan ha ødelagt sine sjanser etter at han dummet seg ut under nattens debatt i Michigan.

Video Her får Rich Perry jernteppe

Nett-TV: Se Perrys flause i nattens debatt.

Rick Perry

Rick Perry under nattens debatt i Michigan. Perry er kanskje den av kandidatene som ser mest ut som amerikanere mener en president skal se ut.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Perry klarte ikke å huske sitt eget program under debatten da han skulle snakke om hvilke departementer han vil legge ned dersom han blir valgt til president.

– Handel, utdanning og ... hva er det tredje igjen? La meg se, sa Perry mens han så forfjamset ut og tittet ned i notatene sine.

Mens hans rivaler kom med forslag, spurte en av debattlederne Texas-guvernøren Rick Perry om han kunne navnet på det tredje departementet.

Deretter kom svaret som kan ødelegge Perrys kandidatur.

– Det tredje, jeg klarer ikke. Sorry, Ooops.

Bildene av en forfjamset Perry som sier «Ooops» vil garantert bli en gjenganger i amerikanske komiprogrammer utover vinteren.

Til orientering: Det tredje departementet Rick Perry vil legge ned er Energidepartementet.

Nådeløse kommentatorer

Ron Paul

Ron Paul under debatten i Michigan. Paul kom med flere 'hjelpsomme' forslag da Perry ikke kunne huske hvilket departement han ville legge ned.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Texas-guvernøren Rick Perry var den av kandidatene som samlet inn mest penger i tredje kvartal, og ledet tidligere i høst på flere av meningsmålingene.

Han har imidlertid dalt på meningsmålingene etter flere svake debatter, og nattens debatt i Michigan var derfor en sjanse for Perry til å vise seg frem igjen.

Amerikanske kommentatorer var nådeløse overfor Texas-guvernøren etter tabben.

– Perry kan legge ned kampanjen sin med det samme, skrev Tony Fratto, som var visepressetalsmann under president George W. Bush, på sin twitter-side.

Perrys egen kampanjeledelse prøvde å gjøre det beste ut av flausen.

– Vi snublet når det gjaldt stil, men ikke innhold. Det var bra han hadde på seg støvler i natt fordi han tråkket skikkelig i det, sa Perrys kommunikasjonsdirektør Ray Sullivan til CNBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Republikanske kandidater

De åtte kandidatene som var med i nattens debatt. Fra venstre: Rick Santorum, Michele Bachmann, Newt Gingrich, Mitt Romney, Herman Cain, Rick Perry, Ron Paul og Jon Huntsman oppstilt på podiet før debatten begynte.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Cain avviste anklager

Herman Cain

Herman Cain under debatten i Michigan.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Alle de seriøse kandidatene til å bli republikanernes kandidat var med i debatten i Michigan.

I tillegg til Perry var Hermain Cain, Mitt Romney, Newt Gingrich, Ron Paul, Jon Huntsman, Rick Santorum og Michele Bachmann alle med i nattens debatt.

Det som fikk mest oppmerksomhet ved siden av Perrys flause, var at Hermain Cain avviste anklagene om seksuell trakassering som har kommet mot ham den siste uken.

Debatt-tabber kan avgjøre

Amerikanske valgkamper er flere ganger tidligere blitt avgjort etter at en av kandidatene har dummet seg ut i en TV-debatt.

Mest kjent er president Gerald Fords uttalelse fra 1976 der han sa at Sovjetunionen ikke hadde noen innflytelse over Polen.

Selv om Ford mente å si noe annet, ble tatt som et tegn på at Ford ikke var kompetent til jobben.

To måneder igjen

Nattens debatt var regnet som viktig fordi det nå er kort tid igjen til de republikanske velgerne skal begynne arbeidet med å plukke en kandidat til å utfordre Barack Obama i neste års presidentvalg.

Allerede rett etter nyttår – 3. januar – holdes partimøtene i Iowa der delstatens delegater til det republikanske landsmøtet blir fordelt.

Deretter går det slag i slag med primærvalg i New Hampshire 10. januar og i South Carolina 21. januar.

Se hele primærvalgprogrammet her (ekstern lenke)

SISTE NYTT

Siste nytt