Gikk løs på Obama i TV-debatt

De republikanske presidentkandidatene rettet skytset mot president Barack Obama i den første viktige TV-debatten foran valget neste år, men er selv uenig om hvordan de vil løse de store utfordringene.

Video REPUB-DEBATT-140611-WW

Republikanske presidentkandidater på scenen under mandagens CNN-debatt.

Selv om kampen i første omgang dreier seg om å utkonkurrere andre republikanere, var deltakerne i debatten forholdsvis høflige mot hverandre.

I stedet var det presidenten som fikk gjennomgå, spesielt for sin håndtering av den vanskelige økonomiske situasjonen i USA.

Uenige om Afghanistan

Men til tross for at temperaturen mellom kandidatene ikke var særlig høy under debatten, var det likevel tydelig at det er stor uenighet innad i det republikanske partiet om hvordan USAs store utfordringer skal løses.

Dette gjelder i stor grad utenrikspolitikken. Mitt Romney mener at generalene skal avgjøre hvor lenge USA skal bli værende i Afghanistan, og at han ikke vil overstyre dette dersom han blir president.

På den andre ytterkanten finner vi den frittalende krigsmotstanderen Ron Paul, som vil overstyre generalene og starte uttrekningen av styrkene umiddelbart, dersom han blir president.

– Trenger en ny president

– Når 14 millioner amerikanere står uten arbeid, da trenger vi en ny president for å få slutt på Obama-depresjonen, sa Newt Gingrich, tidligere leder for Republikanerne i Representantenes hus til nyhetsbyrået Reuters.

Mitt Romney, som ligger best an på meningsmålingene av de republikanske kandidatene, slo fast at Obama har sviktet på et tidspunkt hvor amerikanerne stolte på at han ville skape arbeidsplasser og få fart på økonomien.

Alle kandidatene var enige om å avvikle Barack Obama sin helselov dersom de blir den nye presidenten. Til og med Mitt Romney, som har fått mye kritikk for å ha innført en obligatorisk helseforsikring i hjemstaten Massachusetts.

Bachmann stiller til valg

APTOPIX Republicans Debate

Michele Bachmann kunngjorde under debatten at hun har sendt inn formelle papirer for å bli presidentkandidat.

Foto: Jim Cole / Ap

En utfordring for Republikanerne i valgkampen blir å unngå for stor splittelse mellom den sentrumsorienterte delen av partiet og Tea Party-bevegelsen, som befinner seg langt ute på høyresiden.

Kongressrepresentanten Michele Bachmann, som er populær i Tea Party-bevegelsen, benyttet mandag anledningen til offisielt å erklære at hun stiller i valget.

Den mer kjente Tea Party-favoritten Sarah Palin har imidlertid ennå ikke sagt om hun stiller, og hun deltok ikke i debatten.

Debatten ble holdt i Manchester i delstaten New Hampshire i regi av TV-kanalen CNN.

Overraskende tredjeplass

Ved siden av Romney, Gingrich og Bachmann deltok kongressrepresentant Ron Paul, tidligere senator Rick Santorum, tidligere guvernør i Minnesota Tim Pawlenty og forretningsmannen Herman Cain.

Sistnevnte har vært forholdsvis ukjent fram til nå, men kom på en overraskende tredjeplass blant de republikanske kandidatene i en meningsmåling nylig. Blant republikanerne som så langt har sagt at de stiller til valg, er Cain den eneste afroamerikaneren.

Han ble også kåret til vinneren av den første republikanske debatten for om lag en måned siden.

Ved siden av å være gründer og tidligere sjef for en kjede med pizzarestauranter, har Cain bakgrunn som matematiker og økonom. Han satt en periode i styret til den regionale sentralbanken i Kansas City.

Ekskludert fra debatten

Gary Johnson kunngjør at han vil kjempe for å bli republikanernes presidentkandidat
Foto: Jim Cole / Ap

Tidligere New Mexico-guvernør Gary Johnson ble ekskludert fra debatten i New Hampshire. Han har reagert sterkt på at CNN velger ut vinnere og tapere tidligere i kampen. Johnson har ligget lavt på meningsmålingene hittil, men ligger i samme skiktet som Rick Santorum og Tim Pawlenty som begge deltok på debatten.

Johnson mener han ble ekskludert fordi synspunktene hans skiller seg for mye fra den store republikanske basen. Han er blant annet for å legalisere marijuana, for abort og støtter homofilt ekteskap.

Romney vinneren

Politiske kommentatorer i CNN mener at Mitt Romney gjorde den beste figuren i debatten, etterfulgt av Tea Party-favoritt Michele Bachmann.

Det er fortsatt svært tidleg i valgkampen. Det første primærvalet vil ikke skje før i februar 2012.SISTE NYTT

Siste nytt