Vil ta presidentvervet fra Obama

Den tidligere Pennsylvania-senatoren Rick Santorum (53) melder seg på som republikansk kandidat foran neste års presidentvalg i USA.

Rick Santorum

Pennsylvania-baserte Rick Santorum vil ta presidentembetet fra Barack Obama ved neste års valg i USA.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Politiske analytikere har hatt vanskeligheter med å se hvilken republikansk kandidat som kan hindre Barack Obama i å bli gjenvalgt ved neste års presidentvalg i USA.

Amerikanske kommentatorer er nådeløse i sin dom over republikanere som har kastet seg inn i kampen om å bli partiets presidentkandidat neste år.

Men en av dem som har vært ventet å sille, gjør det nå offisielt klart at han går for å bli republikanernes presidentkandidat, melder CBS News.

Rick Santorum har engasjert en egen stab med medhjelpere, og har vært på flere besøk til viktige stater under primærvalgene, som New Hampshire, Iowa og Sør-Carolina.

Kristenkonservativ

Santorum beskrives som en klassisk kristenkonservativ republikaner med sine anti-abortholdninger. Han er også sterk motstander av homofile ekteskap og stamcelleforskning.

Samtidig har han en tøff og upolert stil, og nådde ikke opp blant Pennsylvanias velgere da han prøvde å bli gjenvalgt som senator i 2006. Det er også et åpent spørsmål hvor mye penger han vil kunne få inn til sin presidentkampanje.

Mitt Romney

Den søkkrike Massachussetts-guvernøren Mitt Romney gjør et nytt forsøk på å bli republikanernes presidentkandidat.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Santorum mangler både et kjent navn og de personlige pengereservene som enkelte av hans republikanske motstandere kan mønstre.

Men CBS melder at Santorum kan finne en nisje blant kristenkonservative, all den tid enkelte hans motstandere kan ha mistet kredibilitet i forhold til disse temaene.

Obama leder på meningsmålinger

For en måned siden inviterte Fox News til debatt mellom fem av de mest aktuelle presidentkandidatene på republikansk side. I tillegg til Santorum, stilte Gary Johnson, Tim Pawlenty, Herman Cain og Ron Paul.

Også Mitt Romney , som mislyktes i forsøket på å bli republikanernes presidentkandidat i 2008, er en kandidat å regne med. Det samme gjelder Newt Gingrich.

Mike Huckabee

Mike Huckabee stilte i primærvalgene i 2007/2008, men nådde da ikke opp mot John McCain. Han var blant favorittene på republikansk side foran neste valg, men vil ikke stille.

Foto: Rick GERSHON / AFP

For en måned siden viste en meningsmåling at Obama ledet med over 10 prosentpoeng på alle potensielle republikanske kandidater. Tidligere guvernør i Arkansas Mike Huckabee og tidligere massachusettsguvernør Mitt Romney vil klare seg best i en valgkamp mot Obama, ifølge denne målingen.

Men veteranen Huckabee har nå annonsert at han ikke vil gjøre et nytt fremstøt mot presidentembetetet.

Få tror at medieyndlinger som Sarah Palin og Donald Trump vil kunne regnes som seriøse kandidater.

Les mer om de aktuelle kandidatene her: Kandidatene begynner å markere seg

SISTE NYTT

Siste nytt