Geita Isach skal gi Huntsman lykke

NEW HAMPSHIRE (NRK): Fra Obama-ambassadør til Obama-utfordrer: Jon Huntsman jakter på presidentembetet til sin tidligere sjef. I kveld får han første pekepinn som republikansk presidentkandidat i New Hampshire.

Geita Isach er Jon Huntsmans lykkebringer

Geita Isach er Jon Huntsmans lykkebringer i New Hampshire. Den republikanske presidentkandidaten møtte Isach igjen utenfor Harvey's Bakery i Dover.

Foto: Jon Gelius/Alex Wong / NRK/AFP

Jon Gelius, New Hampshire
Foto: NRK

Den 51 år gamle tidligere forretningsmannen, guvernøren og diplomaten trakk seg som USAs Kina-ambassadør for å bli republikansk presidentkandidat.
Jon Huntsman hoppet bukk over Iowa og har brukt all sin tid på å tråle New Hampshire på kryss og tvers.

– Vi er i siget. Jeg er svært optimistisk, sa Jon Huntsman da han møtte sine tilhengere sent i går kveld norsk tid i Dover, som med sine 30.000 innbyggere er den største byen sørøst i «granittstaten».

Lykkebringer: En geit ved navn Isach

NRK fulgte den tidligere ambassadøren på lynvisitten til Harvey's Bakery i sentrum av Dover, der han var for å handle bakevarer.

På utsiden møtte Huntsman også en firbent supporter, geita Isach, som eieren er overbevist om vil bringe Huntsman lykke.

– Siden Huntsman møtte Isach for første gang, har han bare steget på meningsmålingene, sier Bill Higgins til NRK. Ifølge eieren har Huntsman møtt geita fem ganger under valgkampen i New Hampshire.

– Oh my goodness

– Oh my goodness, utbryter Huntsman da han får øye på geita og eieren på vei ut av kafeen. Han er raskt borte og klapper Isach, mens han takker eieren for støtten.

– Dette er typisk New Hampshire. Her kan alt skje, sier Huntsman henvendt mot NRK og smiler bredt.

Den ferske presidentkandidaten og sjubarnsfaren har med seg kona Mary Kaye Huntsman til Dover.

– Vi er spente på resultatet, men føler at det kommer til å gå bra, svarer hun på spørsmål fra NRK,

Romney og Paul foran Huntsman

Huntsman har klatret til en tredjeplass på meningsmålingene de siste dagene. På målingen til 7 News/Suffolk University får han 13 prosents oppslutning, mens målingen til WMUR/University of New Hampshire gir ham 11 prosent.

Mitt Romney troner suverent øverst på begge målinger med henholdsvis 33 og 41 prosents oppslutning, mens outsideren Ron Paul ligger på andreplass. Han får henholdsvis 20 og 17 prosents oppslutning.

– En pragmatisk konservativ kandidat

I Dover har Huntsmans støttespillere stor tro på at han vil kunne gjøre det skarpt i kveld.

– Se hva som skjedde i Iowa med Rick Santorum. Huntsman kan gjøre det samme her i New Hampshire. Det vil i så fall gi ham stort puff videre inn i valgkampen i South Carolina, sier Rachel O'Dell til NRK.

Hun stemmer på Huntsman fordi hun mener han har fornuftige løsninger på både den økonomiske og arbeidsmessige krisen USA befinner seg i. Hun karakteriserer ham som en pragmatisk konservativ kandidat.

– Bare vent og se: Når flere får øynene opp for Huntsman etter New Hampshire, kommer kampanjen hans til å vokse, mener O'Dell.

Geita Isach støtter Jon Huntsman

Geiteeier Bill Higgins har hele husholdningen med seg når han støtter Jon Huntsman.

Foto: Jon Gelius / NRK

– Best egnet til samarbeid og ledelse

Også venninnen Christine Davis har falt for Huntsman.

– Jeg er 32 år gammel og føler det er en veldig viktig tid for landet vårt. Vi trenger en leder som har utøvende erfaring i å få ting gjort, og som kan samarbeide med andre. Jeg mener Jon Huntsman utvilsomt er den best egnede, sier Davis til NRK.

En annen tilhenger, Bob Jaffin, mener Jon Huntsman kan samle republikanere fra begge sider.

– Jeg mener Romney deler mye mer av president Barack Obamas tanker enn noen av de andre republikanske kandidatene. Det er trist. Huntsman føles nærmere mine verdier og har lyktes i sine tidligere jobber og verv, sier Jaffin.

Første testresultat får Huntsman og støttespillerne i kveld her i New Hampshire.

Eieren av geita Isach har planer om å ta den med på valgvaken. Om det bringer lykke gjenstår å se. For Huntsman kan det allerede i kveld fort bli stang inn eller stang ut for en videre republikansk presidentkandidatkampanje.

SISTE NYTT

Siste nytt