Hopp til innhold

Islands tidligere statsminister møtte til riksrettssak

– Jeg mener det ikke er noe grunnlag for anklagene, sa Islands tidligere statsminister Geir Haarde da riksrettssaken mot ham startet i dag.

Islands tidligere statsminister Geir Haarde

Her ankommer Islands tidligere statsminister Geir Haarde og kona Inga Jona Thordardottir den historiske riksrettssaken mot ham mandag morgen.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp

Geir Haarde, som tilhører det konservative Selvstendighetspartiet, var statsminister på Island fra 2006 til 2009.

Han er anklaget for å ha forårsaket krisen som veltet flere islandske banker i 2008 og risikerer to års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Selv har Haarde nektet skyld og kalt rettssaken en farse.

– Jeg vil begynne med å påpeke at dette er første gang jeg får mulighet til å svare på spørsmål angående denne saken, sa Haarde da han tok plass i retten i dag.

Haarde avviser at han kunne avverget kollapsen av bankene og mener tiltalen er en politisk forfølgelsen.

– Jeg avviser alle anklager og mener det ikke er noe grunnlag for dem.

Han ankom retten sammen med sin kone Inga Jona Thordardottir mandag morgen.

Historisk rettssak

Rettssaken er enestående i Islands historie. Haarde er den første som stilles for Landsdomur, en spesialdomstol som ble opprettet i 1905 for å håndtere saker mot medlemmer av regjeringen som er mistenkte for lovbrudd.

Selvstendighetspartiet, som tilsvarer Høyre i Norge, gjorde i forrige uke et siste forsøk på å få avblåst riksrettssaken mot Haarde, men uten å lykkes. Nasjonalforsamlingen har også siden nyttår diskutert om anklagene mot Haarde skulle droppes, men vedtok nylig av saken skal gå sin gang.

Det er satt av ti dager til riksrettssaken, men det er ikke klart når dommen vil foreligge.

Saken går i det islandske kulturhuset i Reykjavik, som ble valgt fordi det er stort nok til å romme de involverte partene, publikum og pressefolk, og det anses som nøytral grunn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Islands tidligere statsminister Geir Haarde stilles for riksrett

Geir Haarde hilste på statsadvokat Sigridur Fridjonsdottir da han ankom retten mandag.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp

En forhatt mann

Haarde har tidligere fått hard medfart i en statlig utredning om hva som skjedde under den økonomiske krisen på Island i 2008. Den konkluderte med at Haarde, samt tre andre ministre, hadde forsømt seg grovt frem mot finanskrisen.

Eks-statsministeren ble en særdeles upopulær mann på Island etter krisen. Det var voldsomme demonstrasjoner og nærmest et folkekrav at regjeringen måtte gå av.

Geir Haarde trakk seg som statsminister i januar 2009 etter å ha fått vite at han hadde ondartet kreft i spiserøret.

Bare et par dager før det ble klart at han gikk av, hadde rasende demonstranter angrepet Haarde og kastet egg, snøballer og flasker mot statsministerens bil. Demonstrantene knuste også ruter i regjeringsbygningen og kastet malingbomber og egg på parlamentet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_1_21_16_26_13_3067.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Rasende demonstranter gikk til angrep på Islands daværende statsminister Geir Haarde i januar 2009.

Flertallet av islendingene ønsket tidligere at Haarde skulle stilles for retten og straffes etter krisen, men i en fersk meningsmåling er den islandske befolkningen delt omtrent på midten.

Og det er nettopp måten han styrte landet på frem mot finanskrisen, som er årsaken til at det blir innledet en historisk riksrettssak.

Bankkrisen kastet Island ut i en dyp finansiell krise og resesjon, og verdien av den islandske kronen var nesten i fritt fall. Haarde har fått kritikk for manglende vilje og evne til å kontrollere bankene.

Unnskyldning

Da Haarde talte til Selvstendighetspartiets landsmøte i mars 2009, ba han om unnskyldning.

– Jeg deler ansvaret for måten dette ble gjort på, og det er riktig å be om unnskyldning for denne feilen. Herved gjør jeg det. Og det samme gjelder for andre ting som gikk galt, og som vi kunne ha håndtert på en bedre måte, sa Haarde.

Han understreket imidlertid samtidig at han ikke kan be om unnskyldning for feil og lovbrudd begått av ansatte i banker og andre selskaper.

Islands tre største banker, Kaupthing, Glitnir og Landsbanki gikk over ende høsten 2008, neddynget i gjeld som følge av sin voldsomme iver etter å ekspandere i utlandet.

Alle de viktigste bankene på Island måtte overtas av staten etter finanskrisen.

SISTE NYTT

Siste nytt